szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hát ez is megtörtént: gyerekkori kedvencünk alkoholizálta magát, és koktélba került. Mentségére legyen mondva, egyáltalán nem úgy néz ki.

Csészében álcázza magát, úgy hogy nagyon kell vigyáznunk, ne keverjük össze a gyerekek és a dédi adagját a mienkével. Ez már jelzi is, hogy a White Honey névre keresztelt illatos, téli vaníliás koktélt nem egyszerűen összerázzuk, keverjük, hanem legelébb is főzünk egy nagycsaládnyi adag madártejet.

hvg.hu

 Varga Gergő mixer formabontó koktéljához csészénként ugyan csak 10 cl madártej szükségeltetik, de alapállásból mindjárt tíz adag elkészítését javasolja. Szerintünk a társasági koktélozáson túl, ő is gondolt rá, hogy amit nem isznak meg a népek, azt jóétvággyal megeszik. Mert ezt a nagy többség igencsak szereti. Pár évvel ezelőtt egy internetes szavazás során kiderült, hogy a somlói galuska és a palacsinta mellett a madártej a magyarok nagy kedvence. Ezt a francia bevándorlót szívesen látják a konyhájukban, asztalukon bármikor. Olyan őshonos lett, hogy lenne rá fogadásunk, hányan gondolhatják hungarikum-gyanúsnak. Amúgy Isle flotant-ról magyarosított madártejre. Az Úszó sziget nem a tenger hullámain érkezett, lévén meglehetősen érzékeny holmi. A francia neve inkább arra utal, hogy a vaníliás szószon valósággal úsznak, lebegnek a könnyű habgaluskák.

 Hogy tényleg így legyen, ahhoz nem ördöngösség elsajátítani a tökéletes madártej készítését.

 A koktél pedig szinte gyerekjáték lesz. Már, amennyire szabad ilyesmit mondani egy profi mixer leleményére.

 

redlemon

  White Honey

  Hozzávalók személyenként:

 2 cl Jack Daniel's Honey whisky

1 cl vaníliaszirup

 0,5 cl mogyorószirup

  10 cl madártej

Díszítés:a madártejhez készült habgaluska (vagy tejszínhab), vaníliás karamellreszelék, vaníliarúd (opció)                

Elkészítés:

Egy csészébe öntsük össze a whiskyt a szirupokkal, és a még meleg, akár forró madártejjel (csak a szósz) húzzuk fel az italt, majd keverjük fel. Díszítsük habgaluskával (vagy tejszínhab rózsával), szórjuk meg vaníliás karamell reszelékkel. Ha professzionálisak akarunk lenni, fektessünk még rá egy darabka vaníliarudat. 

        

        

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!