szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A karácsonyi ünnepi menüknek megvannak a tradicionális fogásai. Leginkább a halászlé, a töltöttkáposzta, a bejgli, vagy a pulykasült, a rántott hal, a zserbó. Ám nem szentségtörés, ha kipróbálunk valami újat. Ki tudja, hátha éppen hagyományt teremtünk.

 

   A sokszor gesztenyés, gyümölcsös körettel kínált pulyakasült ízes alternatívája lehet a konfitált kacsacomb kefires burgonyafánkkal és gyömbéres, narancsos mártással, fügével. Nem kell megijedni, hiszen a konfitálás nem más, mint hogy saját zsírjában, lassú tűzön készül a hús.

redlemon

Hozzávalók 4 személyre:

 4 kacsacomb, 0,5 kg kacsa- vagy libazsír, 5 narancs, 1 alma, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tévépaprika, 3 evőkanál méz, 10 dkg friss gyömbér, 0,5 l fehérbor, 10 dkg vaj, 3 közepes burgonya, 1,5 dl kefír, 1 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 1 l étolaj, 1 csomag petrezselyem, 1 csomag snidling, 1 tojás, 4 friss füge, babérlevél, egész bors, őrölt bors, só, friss kakukkfű és rozmaring ízlés szerint.

Elkészítés:

A tisztított kacsacombokat sózzuk, tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben, 220-230 °C-on 5-10 percig kérgezzük, vagyis bőrére pirítjuk.  Közben a zsírt egy lábasba tesszük, bele egy feldarabolt narancsot, az ugyancsak felszeletelt almát, vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, tévépaprikát, valamint a babérlevelet, egész borsot és a zöld fűszereket felaprítva. Erre az ágyra fektetjük a sütőből kivett kacsacombokat, ráöntve a saját kisült zsírjukat is. Lefedjük, és lassú tűzön gyöngyözve konfitáljuk a combokat egészen addig, amíg puhára párolódnak.

Közben a burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, tisztítjuk, nagy reszelőn lereszeljük, és összedolgozzuk a kefirrel, liszttel, tojással, aprított petrezselyemmel,snidlinggel, az élesztővel, sóval, borssal, majd kb. 1,5 órán át pihentetjük.

Amíg a kacsa készül és a burgonyafánkot kelesztjük, megmossuk a négy narancsot és   burgonyahámozóval lehúzzuk a héjukat, majd vékony metéltre aprítjuk. A narancs többi részét kifilézzük, sem hártya, sem a keserű rész nem maradhat rajtuk, a lecsöpögő levet felfogjuk egy edényben. A gyömbért szintén megtisztítjuk és metéltre vágjuk. Gyorsforralóban karamellizáljuk a mézet, majd felöntjük a fehérborral és a narancsok levével. A bort visszafőzzük kb. 1,5–2 dl-re. A méztől sűrűsödni fog. Tegyük bele a narancs héját a gyömbérrel együtt, és még 2 percig forraljuk lassú tűzön, majd adjuk hozzá a narancsfiléket és húzzuk le a tűzről. Ha megpuhultak a kacsacombok helyezzük őket vissza a tepsibe, és felforrósított sütőben süssük ropogósra a bőrüket. Közben a burgonyafánkokat kanállal forró olajba szaggatjuk és készre sütjük.

Az utolsó fázis a mártás befejezése: a mézes, boros narancsunkat felforrósítjuk, és keverjük a  vajat, A vaj krémessé, bársonyossá teszi a mártásunkat, és tompítja a bor meg a narancs savait. Vigyázzunk, hogy a vajjal már csak addig forraljuk, amíg az teljesen elolvad. A mártás mellé kínáljuk  a darabolt fügét is, de nemfőzzük. (Sallai István séf,  MOM Park, Leroy Bistro)  

redlemon

A hagyományos desszertek, sütemények kedvelőinek is bizonyára tetszeni fog az ünnepi asztalon a császármorzsa eperöntettel.

Hozzávalók 2-3 főre:

 A tésztához: 6 tojás, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 10 dkg liszt, 3 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 1 citrom héja, 5 dkg vaj.

Az eperöntethez: 30 dkg eper, 1,5 dl víz, 6-8 dkg cukor, 1 evőkanál keményítő, 3 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 1 citrom héja, 5 dkg vaj.

Elkészítés:

A lisztet a felvert tojássárgájához adjuk, a tejet és a tejszínt ezután öntjük hozzá. Csomómentes, palacsintatésztához hasonló, de jóval sűrűbb tésztát keverünk belőle. A cukorral felvert tojásfehérjehabbal fellazítjuk és összedolgozzuk a masszát, majd hozzáadjuk a mazsolát. A tésztát serpenyőben, olvasztott vajon készre sütjük és fakanállal szétdaraboljuk.

Az eperöntethez a vizet az eperrel és a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt, amellyel besűrítjük és állandó kevergetés mellett készre forraljuk. Tálaláskor az összedarabolt tésztára adagoljuk, és kész is az ízletes desszert. (Németh Károly séf, MOM Paulaner Sörház)

Végül lássuk, milyen bámulatos átváltozásra képes egy trendi sütemény.

redlemon

 Így készül a sütőtökös sajttorta:

 Hozzávalók:

200 g darált keksz, 150 g szobahőmérsékletű vaj, 30 g kakaópor, 350 g mascarpone, 330 g tejföl, 2 dl tejszín, 100 g porcukor, 40 g kukoricakeményítő és 400 g sütőtökpüré.

Elkészítés:

A kekszet a vajjal és a kakaóporral gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki, és egyenletesen vastagságban béleljük ki vele egy 26 cm-es, jól zárodó tortaforma alját. A mascarponét, a tejfölt, tejszínt, porcukrot, keményítőt, tökpürét habverővel keverjük simára, és öntsük a tésztára. Tegyük előmelegített sütőbe, vízfürdőbe (a tortaformát peremes tepsibe helyezzük, amelybe ujjnyi magasan vizet öntünk) és süssük 180 °C-on 15 percig, majd 150 °C fokon további 35 percig. Hagyjuk kihűlni, és egy éjszakára tegyük hűtőbe. Tálaláskor csokireszelékkel díszíthetjük. (Tombor Márton séf, a MOM TG Piccolino)

 

 

  

  

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!