szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A sárgarépa a konyhai színművek szereposztásakor valahol hátul állt a sorban. Odahaza legtöbbször csak leveszöldségként szerepelt, a sárgarépa-főzelék pedig mindig is a menzák réme volt. Esetleg nyúlkajaként jöhetett szóba, átvitt értelemben vad fogyókúráknál, igaziból meg a húsvéti nyuszinak. Pedig ennél jóval többre érdemes. Van pár tippünk, hogyan juthat főszerephez.

A répatörténelmet a babilóniaiak, az egyiptomiak kezdték jegyezni, majd a görögök és a rómaiak is folytatták, csak éppen még mint vadon termő növényt, főként gyógyászati célokra használva. Mindenesetre a régészeti leletek alapján igen komoly, sok ezer éves múltja van, ám sokáig nem került a nevéhez a sárga jelző, mert anno fehér, piros, zöld vagy szinte egészen feketébe hajló lila színben volt ismeretes (ezeket ma újra vissza-visszahozzák a piacokra kézműves termelők). A ma is ismert narancs színbe a hollandok jóvoltából öltözött be valamikor a XV. században. A nemesítéssel a gazdák állítólag az uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a veteményesekben. Ekkor nyerte el édeskés ízét is.

Wikipedia

Azt nem tudjuk, honnan ered nagyanyáink kedvenc mondása, miszerint azért kell sok sárgarépát rágcsálni, mert akkor jól fogunk tudni fütyülni. De azt tudjuk, hogy a legtöbb gyerekkel így (is) sikerült megutáltatni a répát. Pedig, annyi biztos, hogy fogyasztása csakis hasznunkra válhat, tudtak azok az ó-ótörténelmiek valamit laboratóriumok és a brit tudósok nélkül is.

Nagyon magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk a nélkülözhetetlen A-vitaminná alakít át, ami elengedhetetlen a tökéletes látáshoz. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin is.

Magas rosttartalma tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet. Fokozza az anyagcserét, így zsírégető hatása is van. Antioxidáns hatású. Magas az ásványianyag-tartalma: sok foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat rejt magában. Napi két nyers sárgarépa, és a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően rendben is a koleszterinszintünk.

Most már mehetünk is a „patikából” a konyhába.

Tippek, fortélyok

-          Érdemes tudni, hogy amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyagtartalmából a főzéskor, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően jobban érvényesülnek.

-          Csak élénk színű, kemény és foltmentes darabokat válasszunk. Minél élénkebb a színe, annál több béta-karotint tartalmaz. Ha puha és gumis, akkor hagyjuk a kofára.

-          Ha a zöldjével együtt árulják, akkor annak a színe és állaga is elárulja a frissességét. Ha zöldjével együtt vesszük meg és még tárolni akarjuk, akkor a zöldjét távolítsuk el. Hűtőben is csak 2-3 napig marad friss, így mielőbb használjuk fel.

-          Ha a vásárlás napján felhasználjuk, a megmosott, felaprított zöldje is mehet levesbe, salátába.

-          Jól bírja a fagyasztást is, főleg, ha blansirozzuk. (Rövid idejű hőkezelés: előbb egy gyors forró vizes fürdő, aztán jeges sokk, és megőrzi a színét, a vitaminjait.)

-          A sárgarépa fogyasztható nyersen, főve, sülve, párolva, köretnek, ragunak, levesbe vagy sütinek is. Készülhet belőle krémleves, saláta, vagy felvert tejszínnel burgonyapüré helyett sárgarépapüré, de vegyíthetjük is a kettőt. Változatos szószok, dippek mellé kínálhatunk sárgarépa-rudacskákat.

-          Egyre többször találhatunk olyan sütireceptet, amelynek hozzávalói között szerepel. Édes ízének és magas víztartalmának köszönhetően kevesebb vizet és cukrot kell adni a tésztához. Az egyik legismertebb a répatorta, amely eredendően a szükség és szegénység szülte süti volt.

-          A sárgarépa több fűszerrel remekül párosítható. Jól illik hozzá például a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a rózsabors, a gyömbér, a fahéj, a curry, a csili, a kurkuma, a szerecsendió, de nagyon finom csak egyszerű petrezselyemmel is. Remek ízesítője a citrom és a narancs.

Répás, majonézes szendvicskrém

2 közepes répa, apróra reszelve

7 evőkanál majonéz

12 dkg ementáli sajt, lereszelve

3 evőkanál tejföl

csipet frissen őrölt szerecsendió

A hozzávalókat jól összekeverjük. Szendvicsre és pirítósra egyaránt finom. Főleg barna- vagy rozskenyér illik hozzá.

hvg.hu

Sárgarépa krémleves

10 szál sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva

1 evőkanál olaj

2 evőkanál olvasztott vaj

1 fej hagyma

6 dl zöldségalaplé

3 dl kókusztej

egy evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér

csilipehely

frissen őrölt fekete bors

Egy lábasban felhevítjük az olajt és a vajat, majd rádobjuk a karikára vágott répát és a gyömbért. 4-5 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, átforrósítjuk, majd botmixerrel simára keverjük. Tálaláskor ízlés szerint meghintjük csilipehellyel.

Opció: friss, aprított koriander.

Megjegyzés: Kókusztej helyett csak hús- vagy zöldségalaplével is készíthetjük, akkor citrommal, szerecsendióval ízesítjük, füstöltsajt-kockákkal kínáljuk.

Sárgarépás, póréhagymás csirkemell csíkok

50 dkg csirkemell filé

20 dkg sárgarépa

1 közepes szál póréhagyma

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

1 evőkanál vágott petrezselyem

1 dl tejszín

só, őrölt fehér bors

A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk.

A póréhagymát felkarikázzuk. A megtisztított sárgarépát egészben 3–4 percre sós, lobogó vízbe dobjuk, majd kivesszük, leszűrjük és hosszában kisebb darabokra vágjuk.

Egy serpenyőben az olajt és vajat felforrósítjuk, rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a póréhagymát. 2 percig sütjük, és beleforgatjuk a sárgarépát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a tejszínt, összemelegítjük. A végén belekeverjük a petrezselymet.

Tavaszi karcsúsodás jeligére így is bőven elegendő, de ha kiköveteli a család a köretet, akkor rizs, árpagyöngy, kuszkusz, krumplipüré.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!