szerző:
hvg.hu

Ki gondolná, hogy a sonka, torma, tojás szentháromsága és a süteményhegyek mellé koktélok is passzíthatók. Elég rendhagyóak, még haladó koktélozók is rácsodálkozhatnak, mi kerülhet ki egy profi vegykonyhájáról.

A Cafe the Paris világbajnok mixere a finnek kedvenc vodkájával ötvözte molekuláris koktéljait, amelyeket az északi nép húsvéti szokásai ihlettek. Keresztes Ferenc igazán különleges kreációkat álmodott meg húsvétra. 

©

Fekete gyöngyös vodka shot

•             4 cl Finlandia vodka

•             por állagú alga

•             tintahal festék

Így készül:

A mixer a vodkában feloldja az algát, és a keveréket kalciumfürdőbe csepegteti. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, a gyöngyöket kikanalazza, és vodkával teli shotos pohárba teszi.

 Megjegyzés:   

Shot - az olyan ütős (többnyire rétegezett) koktélokat nevezik így, amelyeket kis pohárban, hétköznapi nevén felesben (stampedliben, kupicában) kínálnak.

  

©

   Narancsos vodkakaviár

•             Finlandia vodka

•             frissen facsart narancslé

•             por állagú alga

•             tintahal festék

•             szervírozáshoz: japán kanál

•             díszítéshez: fekete ribizli

 Így készül:

Narancslében feloldja az algát, összekeveri a vodkával, majd a fúziót kalcium fürdőbe teszi egy speciális félgömb kanállal. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, japán kanálra helyezi a kapszulákat. Fekete ribizlivel díszíti a koktélt. 

Megjegyzés:

japán kanál - a japán (ázsiai) leveses kanál.

©

Aranyló mangóhab vodkával

•             4 cl Finlandia vodka

•             10 cl prosecco

•             hideg espuma habkötő

•             2 és fél cl mangó püré

•             10 dkg friss mangó

•             por állagú alga

•             tintahal festék

•             díszítéshez: arany mangópehely

 Így készül:

Az összeturmixolt alkotókat alkotókat áttszűri a mixer, majd hozzáadja a hideg espuma habkötőt. Ezt követően újra átturmixolja, és a keveréket 2 két órára hűtőbe teszi. Ez idő alatt megkötnek a gyümölcsrostok. Miután lehűlt, habszifonba tölti, és talpas pohárba fújja. Arany mangópehellyel díszíti.

 Megjegyzés:

  espuma - habos textúra, alkalmazását Ferran Adria vezette be a gasztronómiába.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!