szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki gondolná, hogy a sonka, torma, tojás szentháromsága és a süteményhegyek mellé koktélok is passzíthatók. Elég rendhagyóak, még haladó koktélozók is rácsodálkozhatnak, mi kerülhet ki egy profi vegykonyhájáról.

A Cafe the Paris világbajnok mixere a finnek kedvenc vodkájával ötvözte molekuláris koktéljait, amelyeket az északi nép húsvéti szokásai ihlettek. Keresztes Ferenc igazán különleges kreációkat álmodott meg húsvétra. 

©

Fekete gyöngyös vodka shot

•             4 cl Finlandia vodka

•             por állagú alga

•             tintahal festék

Így készül:

A mixer a vodkában feloldja az algát, és a keveréket kalciumfürdőbe csepegteti. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, a gyöngyöket kikanalazza, és vodkával teli shotos pohárba teszi.

 Megjegyzés:   

Shot - az olyan ütős (többnyire rétegezett) koktélokat nevezik így, amelyeket kis pohárban, hétköznapi nevén felesben (stampedliben, kupicában) kínálnak.

  

©

   Narancsos vodkakaviár

•             Finlandia vodka

•             frissen facsart narancslé

•             por állagú alga

•             tintahal festék

•             szervírozáshoz: japán kanál

•             díszítéshez: fekete ribizli

 Így készül:

Narancslében feloldja az algát, összekeveri a vodkával, majd a fúziót kalcium fürdőbe teszi egy speciális félgömb kanállal. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, japán kanálra helyezi a kapszulákat. Fekete ribizlivel díszíti a koktélt. 

Megjegyzés:

japán kanál - a japán (ázsiai) leveses kanál.

©

Aranyló mangóhab vodkával

•             4 cl Finlandia vodka

•             10 cl prosecco

•             hideg espuma habkötő

•             2 és fél cl mangó püré

•             10 dkg friss mangó

•             por állagú alga

•             tintahal festék

•             díszítéshez: arany mangópehely

 Így készül:

Az összeturmixolt alkotókat alkotókat áttszűri a mixer, majd hozzáadja a hideg espuma habkötőt. Ezt követően újra átturmixolja, és a keveréket 2 két órára hűtőbe teszi. Ez idő alatt megkötnek a gyümölcsrostok. Miután lehűlt, habszifonba tölti, és talpas pohárba fújja. Arany mangópehellyel díszíti.

 Megjegyzés:

  espuma - habos textúra, alkalmazását Ferran Adria vezette be a gasztronómiába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!