Csillagos összhang

Csillagos összhang

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, az alig egy éve nyílt Costes Downtown a legújabb befutó köztük. Az étterem sommelier-je elárulta, hogy milyen kritériumoknak kell a tányérok mellett a pohárba valóknak is megfelelnie.

Természetes, hogy a kifogástalan ételekhez kifogástalan borok dukálnak. Nincs, nem lehet kompromisszum ott, ahol a tökéletességre törekednek. 

Pongrátz Péter, a Costes Downtown sommelier-je szerint nagyon fontos az egyediség és a konstans minőség, a termőterület, a fajtaszelekció is meghatározó szempont. Keresik a bio, organikus és természetes eljárásokkal készült borokat. Igyekeznek a kis tételekben elérhető italokra fókuszálni, amint mondja, előnyös, ha egy bor csak náluk található meg.

 

©

„Elsősorban a magyar borokra koncentrálunk, mivel nagyon sok külföldi vendégünk van és szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a magyar borkultúrát. A hazai őshonos és az itthon termesztett nemzetközi fajták is megtalálhatók nálunk” – magyarázza a sommelier.

S mindjárt konkrét példával is szolgál: „Kedveljük a komplex ízvilágú borokat, ilyen például a Kovács Borház Fajzat Cuvée-je, ami különleges színfoltja kínálatunknak. Nagyon különleges összetételű bor, ami a francia Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és a spanyol Tempranillo házasságából született. Nem tipikus bordeaux-i, mivel annál frissebb, gyümölcsösebb, könnyebben fogyasztható, a Mátra adottságait is mutatja.”