szerző:
hvg.hu

Az ország 22 pálinkafőzdéje három napra Budapest szívébe költözik. Belvárosi Pálinka Napok április 28-tól 30-ig a Városháza parkban. Az idén a fókuszban a birs.

A prémium pálinkák óriási választékával várja vendégeit a Magyarország vezető kereskedelmi pálinkafőzdéit felvonultató fesztivál. Itt mutatkozik be az Év pálinkája, amely tíz főzde birspálinkájának házasításával készült.

 Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év pálinkáját. Előzetesen versenyen választják ki a szakértők az adott esztendő gyümölcsének tételeiből, amely ezúttal a birs. „A rendezvény tökéletes alkalom arra, hogy kiemelkedő minőségű birspárlatokon keresztül ismerkedjenek meg az érdeklődők az azonos gyümölcsből készülő párlatok sokszínűségével ” – mondta Maros Róbert, főszervező.

©

Az Év pálinkájáról

Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös házasításukat, amelybe a Év pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka került. A szakmai zsűri döntése alapján a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békési, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerültek a blendbe. A versenyen, amelyre január végéig lehetett jelentkezni, a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húszpontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolással választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd adták hozzá a többi tételt.

2011-ben szilvából, 2012-ben barackból, 2013-ban meggyből, 2014-ben körtéből, tavaly pedig almából készült az Év pálinkája. 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!