szerző:
hvg.hu

Az 1853-ban Franciaországból betelepített, ám Argentinában ikonikussá vált szőlőfajta, a malbec világnapját április 17-én jegyzik a nemzetközi borvilágban. Immár Magyarországon is többesztendős hagyomány, hogy ünnepi kóstolót rendeznek a tiszteletére.

 

A meghívott borszakértők, szakírók és borkereskedők április 18-án délután találkoznak a budapesti Boscolo hotelben az Argentin Nagykövetség által szervezett szakmai napon. A kóstolásokhoz dr. Kosárka József borakadémikus ad útmutatót. S természetesen a tangó is jár a koccintásokhoz.

Az idei év újdonsága, hogy csatlakoztak az ünnepléshez éttermek, borbárok is, ahol a világnap alkalmából a hét folyamán kedvezményes áron kínálják a malbec borokat:

Baraka Restaurant                                        április  19-20.

Fire Restaurant                                              április  19-20.

Haraszthy Pincészet Étterem                        április  23-24.

Kollázs Brasserie & Bar                                 április    19-20.

Palack Borbar                                                április  19-20.

Prime Steakhouse & Wine                            április  19-20.

Prosit Borbar                                                 április  19-20.

 

Spoon Restaurant                                          április  19-20.

0,75 Borbar & Bistro                                     április   19-20.

Tiszavirág, Rooms & Restaurant (Szeged)     április   19-23.               

©

  Amit a malbecről tudni kell: 

Argentína bortermelésének zászlóshajója 1853. április 17-én érkezett új hazájába. Akár mitológiai történet is lehetne: egy ország – és immár a világ – minden évben megünnepli a napot, amikor Domingo Faustino Sarmiento kormányzó, későbbi argentin elnök megbízásából a francia Michel Aimé Pouget több francia szőlőfajta mellett elhozta a malbecet is Mendozába. S a szőlő az igen száraz éghajlaton kivirult, otthonra lelt, és ma sokak számára egyet jelent az argentin borral. Bár a malbec már másfél százada jelen van Argentínában, igazi tündöklése csak a ‘90-es években kezdődött – a telepített terület nagysága azóta közel háromszorosára, több mint 28 ezer hektárra nőtt. Argentína emblematikus boraként az export szempontjából elsődleges fontosságú, amikor például 2010-ben az Egyesült Államokban divatba jött a malbecet inni, a kereslet egy év alatt 60%-ot emelkedett.

Argentína jelenleg a világ ötödik legnagyobb bortermelője, s az utóbbi egy-két évtized pedig megmutatta, hogy nemcsak volumenben, de minőségben is képes felvenni a versenyt a nagy múltú bortermelő országokkal. Ugyanakkor ez a korábban elsősorban a hazai igényeket kiszolgáló argentin bortermelést válaszút elé is állította, hiszen a nemzetközi piacra készülő borok nem adhatók el könnyen otthon. A malbecben rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a francia presztízsmárkáknak, mint a Château Lafite-Rothschild  és a Cheval Blanc is van társult vállalkozásuk, az ültetvényeknek pedig olyan új területeket választanak ki, mint a világ legmagasabban fekvő telepítésével büszkélkedő Salta régió és Patagónia, az ország legdélebbi, szeles, kietlen vidéke. A túlérett és túlhordózott tételek helyett az agrentin malbec is inkább a frissesség és a struktúra irányába indult el. Az ültetvények magaslati fekvésének köszönhetően a szőlő a magasabb UV-sugárzás miatt vastagabb héjat növeszt, az Andok árnyékoló hatása miatt extrém száraz éghajlaton pedig szabályozottan,  olvadékvízzel oldják meg a talaj vízellátását.(vincemagazin.hu)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!