Mi jöhet a sikeres dollárkötvény aukció után?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A csütörtöki igen sikeres magyar dollárkötvény kibocsátás után a piacon már be is indultak a pletykák, miszerint a hétfői kamatdöntő ülésen – ami az új monetáris tanácstagok első fellépése lesz – megnyílhat a tér a kamatcsökkentés előtt.

Sikerrel zárult csütörtökön a piac által napok óta várt nemzetközi dollár-kötvénykibocsátás. A tranzakció jóvoltából 3,75 milliárd dollárnyi forrást sikerült bevonni.
A magyar állam 10 éves futamidejű dollárkötvényekből 3,0 milliárd dollárnyit értékesített a nemzetközi kötvénypiacon, 310 bázispontos felár mellett, míg a 750 millió dollárnyi, 30 éves futamidejű papíroknak 330 bázispontos volt a felára.

A tranzakció sikerét látva a befektetők bizalmat szavaztak a hazai devizának, az euró árfolyama – a korábbi folyamatos forinterősödést megfejelve – egészen 266 forintig ereszkedett. A piacon már be is indultak a pletykák, miszerint a hétfői kamatdöntő ülésen – ami az új monetáris tanácstagok első fellépése lesz – megnyílhat a tér a kamatcsökkentés előtt.

A devizakötvény kibocsátás sikerének jelentősége meglehetősen nagy, hiszen ez ismét azt bizonyítja, hogy a magyar állam képes a nemzetközi piacokról finanszírozni a lejáró devizaadósságot. Idén az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 4 milliárd euró értékben kíván devizakötvényeket piacra dobni, amiből a mostani tranzakció keretében 3,75 milliárd dollárnyi (megközelítőleg 2,6 milliárd eurónyi) már meg is valósult.

Az állampapíraukcióról bővebben a www.ecoline.hu oldalon olvashatnak

Hozzászólások