A közös szenvedélyek vagy az évtizedes barátságok éppoly fontos szerepet játszhattak abban, hogy kiknek sikerült a magyarországi bankvilág csúcsainak meghódítása, mint a "megfelelő" jegybankos vagy államigazgatási háttér. A következő generáció várhatóan a klasszikus kereskedelmi banki szamárlétrát végigjáró fiatalokból kerülhet ki.

Csányi Sándor. A banki elit élén
© Bánkuti András
Közhelyszámba megy, hogy a pénzintézeti vezérek vagy helyetteseik a magyarországi új elit leggazdagabb tagjai közé tartoznak. Ezt a tételt esetenként akár az újságolvasók is könnyen számszerűsíthetik, június 10-én például a bankvilág két jelentősebb személyisége is nyilvános közzétételi kötelezettség terhelte részvényügyletet kötött: Gyuris Dániel, a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt. igazgatósági tagja 12 ezer FHB-törzsrészvényt, Lantos Csaba, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese pedig 5 ezer OTP-részvényt adott el.

Gyuris esetében az 1372 forintos árfolyam 16,5 millió forintos bevételt jelentett, miközben maradék 4 ezer részvénye további 5,5 milliót ért, míg Lantos a 6640 forintos árfolyamon 33,2 millió forint készpénzhez jutott, további 221 900 darab törzsrészvénye pedig aznap éppen 1,473 milliárd forintot ért. De milyen háttérrel kerültek a csúcsra a gyakran bankárnak is titulált - a hagyományos értelemben vett bankárok a pénzintézeteket tulajdonosként irányító személyek voltak - bankvezetők?

"Az ezredvéghez közeledve mindinkább előretörtek a magyar bankvilágban a »konzervatív bankár« karakterjegyeit felmutató, óvatos, körültekintő vezetők. A magántulajdon térnyerésével letűnt a látványos növekedéssel tekintélyre számító, a banki stratégiát a politikai kapcsolatokra alapozó bankvezetői attitűd kora" - írta három évvel ezelőtt megjelent, életrajzi adatokkal is szolgáló, Bankvilág Magyarországon című könyvében Várhegyi Éva. Ugyanebben a kormányváltó évben szakmai bon mot volt, hogy a "mi lesz Csányi Sándor OTP-vezérrel?" kérdésre a következőképpen hangzik a helyes válasz: "az OTP-nél nincsenek választások 2002-ben".

Azaz: akad már olyan bankvezér, aki - mindaddig, amíg nem veszti el a meghatározó többi részvényes bizalmát - a politikai hatalom fölött állónak érezheti magát. A vitathatatlanul leglátványosabb karriert befutott bankvezér ennél, legalábbis egy nyilatkozat erejéig, még tovább ment, amikor idén június közepén megpendítette, hogy - amolyan ügyvezetőként - akár a politikai marakodások közt vergődő Magyarországot is tudná úgy konszolidálni, mint a legnagyobb kereskedelmi bankot.

Síelők és teniszezők a bankárvilágban (Oldaltörés)

Hat-hét évvel korábban a bankvezetők társadalmát még viszonylag élesen külön lehetett választani aszerint, hogy ki síel, és ki vadászik, mára azonban a vadászok többsége is megtanult síelni. A síelők - és még inkább a teniszezők - talán legismertebbje a Raiffeisen-vezér Felcsuti Péter, míg a fegyvereseké természetesen Csányi Sándor, akik egyszersmind a leghosszabb ideje azonos helyen vezérkedők közé tartoznak.

A szakmán belül két különböző hátterű és filozófiájú sikerembernek tartják őket - Felcsuti zsidó munkásmozgalmi gyökerű családból került moszkvai egyetemre, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizafőosztályán szerezte meg az alapokat a Citibanknál elkezdett és a ma már Raiffeisen néven működő Unicbanknál kiteljesedett karrierjéhez. A szegény vidéki környezetből indult, jász gyökereire mindmáig büszke Csányi kezdetben főiskolai, s csak később megszerzett egyetemi diplomával tevékenykedett a szocialista államigazgatásban, pénzügyminisztériumi középvezetői posztról váltott a bankmenedzselésre.

A mai állás szerint az óvatos Felcsuti, akire a szakma etikai kódexének kezdeményezőjeként is emlékezhetnek, konszolidált nagypolgárként vonulhat majd vissza, míg Csányi az OTP Bank vitathatatlan megerősítése mellett a saját vállalkozásbirodalmát is felépítő első generációs nagytőkésként, az ország egyik, a politikai váltógazdálkodástól függetlenül legbefolyásosabb embereként.

A vadászok körét erősíti a HVB Bank Rt. magyar származású vezérigazgatója, Matthias Kunsch, valamint a tisztelői által a szakmai precizitás mintaképeként emlegetett Singlovics Béla, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. elnöke, aki Bokros Lajos miniszteri kinevezésekor, 1995-ben a Budapest Bank, 2002-ben pedig a Postabank vezérigazgatója lett.

A fiatalabb generációból ugyancsak vadászik Erős János, aki időnként Medgyessy Péterrel együtt fogott puskát, s volt olyan (ugyancsak Medgyessyvel közös érdekeltségű) befektetése, amit kifejezetten e szenvedélyével magyarázott (HVG, 2002. május 18.). Ő a nagy újrakezdő: 1991-ben az Állami Értékforgalmi Bank, 1995-ben a K&H vezérigazgatója lett, s noha nem éppen virágzó pénzintézeteket hagyott maga után, a 2002-es kormányváltást követően az állami MFB Rt. élén kapott újabb lehetőséget a politikától.

A jegybankból indultak (Oldaltörés)

A csúcsra felkapaszkodni tudó pénzintézeti menedzserek többsége a jegybankból indult. A devizagazdálkodási főosztály adta Felcsuti és Erős mellett Zdeborsky Györgyöt, a CIB Rt. sokáig elmozdíthatatlannak tartott volt elnök-vezérigazgatóját - akinek a BorsodChem Rt. Gazprom általi megszerzéséhez bankja által nyújtott hitel miatt kellett távoznia, s jelenleg az MFB Rt. elnöke -, valamint a Magyar Hitelbank Rt. veszteségei miatt is elhíresült, még jegybankosként Állami Díjjal kitüntetett Boros Imrét és Töröcskei Istvánt.

A külkereskedelmi főosztályon dolgozott Lenk Géza, aki K&H-vezérigazgatóként Csányit tudhatta maga mellett helyettesként, jelenleg pedig az OTP-nél ő a vezérigazgató-helyettes. A legnagyobbat bukott MNB-s hátterű bankvezér a hitelpolitikai főosztályról indult Princz Gábor, akivel szemben jelenleg is folyik a büntetőeljárás. A Pénzügyminisztériumban kezdett Csányi mellett barátja, a sikeres Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. élére állított Erdei Tamás.

Talán kevésbé közismert, de ugyancsak évtizedes barátság köti össze a fiatalabbak, a jelenlegi negyvenesek közül az OTP-s Lantos Csabát és a Mol Rt.-elnök Hernádi Zsoltot, akik katona-, majd évfolyam- és szakkollégiumi társak voltak, már közgázosként együtt vállalkoztak az egyetemi diákszövetkezetben, s mindketten közeli munkakapcsolatban állnak Csányival.

Igaz, bizonyos szempontból "atipikusak", hisz Lantos brókerként indult, s a relatíve leszálló ágba került CA-IB Értékpapír Rt.-t hagyta el a konzervatívabb - és persze összehasonlíthatatlanul nagyobb - kereskedelmi bank nyújtotta biztonságért, Hernádi pedig a kivételek egyike, hiszen önként adta fel bankvezéri posztját, a Takarékbank vezérigazgatóságát cserélve az ugyancsak összehasonlíthatatlanul jelentősebb vállalatóriás, a Mol Rt. elnöki székére.

Külön kategóriába tartozik Surányi György, aki kétszer is lehetett az MNB elnöke, jelenleg pedig az egyik legsikeresebb kereskedelmi bank, a CIB magyarországi elnökeként és regionális vezetőjeként olyan "királycsináló", aki előbb fiatalabb MNB-s beosztottait, Farkas Ádámot és Karvalits Ferencet emelte a tekintélyes nemzetközi pénzintézet vezérigazgatóivá, majd helyükre hajdani személyi titkárát, Török Lászlót.

Járai Zsigmond regnáló jegybankelnök pedig az egyetlen személy, aki a három legfontosabb pénzügyi méltóság, a pénzügyminiszteri, a jegybankelnöki és a tőzsdeelnöki tisztség mindegyikét betölthette, miközben befektetési és kereskedelmi bankot is vezetett már. Ő, mint a HVG-nek elmondta, úgy látja: vége annak a korszaknak, amikor a bankvilág csúcsaira vezető szakmai pályának szinte törvényszerűen az MNB-ből kellett indulnia, ma a jegybank tudatos karrierépítése főként saját majdani vezetőinek képzésére irányul. A kereskedelmi bankok immár a házon belüli szamárlétrát fokról fokra végigjáró fiatalabbak közül választják ki a majdani vezéreket, a jegybanki-minisztériumi köldökzsinórok egyre inkább gyengülnek.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

A bankárvilág és a kultúra támogatása

Orbán Viktor a Magyar Kultúra Napja közeledtével elmondott beszédében szembeállította a nemzeti kultúrát és a "bankárvilágot". Utóbbiról ugyan nem mondta meg világosan, micsoda is, de szerinte ennek térnyerése gyengítené kultúránk pozícióit. Lássuk, hogy is állnak a hazai nagybankok a kultúratámogatás ügyével.

Kult

Bankár-mecenatúra: történelem dióhéjban

A magyar ipar és „bankárvilág” prominens képviselői mint művészetpártolók és intézményalapítók tették rá kézjegyüket a dualizmus és a két világháború közti időszak magyar kultúrájára.

Itthon

Csányi elvállalná az ország válságmenedzselését

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója nem készül politikai szerepre, de gondolt már arra, hogy bizonyos feltételekkel, "egy szakértői kormányban, amelynek feladata a gazdaság rendbetétele" lenne, "válságmenedzserként" feladatot vállal. A bankár csütörtök este az RTL Klub Házon kívül című műsorában beszélt - a többi között - politikai befolyásáról és terveiről.

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei