szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnagyobb szlovén kereskedelmi hálózat, a Mercator egyesül az újvidéki szerb TUB Rodics M&B csoporttal. A részvénycserés ügyletben közös kiskereskedelmi lánc jön létre, amely tovább akar terjeszkedni Délkelet-Európában.

A terv szerint az egyesült kereskedelmi hálózat Szerbiában Rodics MB-Mercator, Szlovéniában Mercator-Rodics MB név alatt működne. A Rodicsnak Szerbiában 49 szupermarketje és 6 megamarketje van, az idén 370 millió eurós forgalmat vár. A Rodics-csoport a hálózaton kívül saját sörfőzdét is üzemeltet, a Pivarát, valamint benzinkutak és szállodák is vannak a két Rodics-fivér által vezetett cég tulajdonában. A szerb sajtó szerint mindazonáltal a Rodics-érdekeltségek erősen el vannak adósodva. A Mercator az idén 2 milliárd eurós forgalomra számít.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy felvásárlási célpont lett a Mercator: a londoni AGSS befektetési alap, amely mögött szerb befektetők állnak, kedden a Mercator 24,99 százalékára nyújtott be ajánlatot, részvényenként 41 ezer toláros (171 euró) áron. A Mercator legnagyobb résztulajdonosai a szlovén Istrabenz energia- és turisztikai konszern, amely 20 százalékban érdekelt a cégben, valamint a 18 százalékos részesedésű Lasko sörfőzde. A cég részvényeinek közel negyede a vagyonügynökség tulajdonában van. A szlovén "Finance" pénzügyi lap szerint a két nagyrészvényes és Milan Beko között már tavaly olyan titkos megállapodás született, hogy azok Mercator részesedéseiket szerb befektetőknek adják el, de végül a két főrészvényes másképp döntött.

A Mercator az elmúlt években főként Szerbiában, Horvátországban és Boszniában terjeszkedett. A cégnek 10 ezer alkalmazottja van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”