BÉT: ismét mínuszban zárt az index

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ismét mínuszban zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX értéke kedden 1,43 százalékkal csökkent. Az index 27 485,14 ponton zárt, 399,34 ponttal alacsonyabban hétfői záró értékénél.

A keddi forgalom 35 milliárd forint volt. A vezető részvények közül csak a Richter tartotta az árát, plusz 0,01 százalékkal. A többi részvény értéke csökkent, így az OTP-é 2,36 százalékkal, a Molé 1,75 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 0,21 százalékkal. A forgalomból a Mol 22 milliárd forinttal vette ki a részét, az OTP-papírokkal 9 milliárd forint értékben kereskedtek, a Richter forgalma 0,6 milliárd forint volt, a Magyar Telekomé 0,4 milliárd.
 
A Mol értéke 465 forinttal 26 175 forintra csökkent. A Magyar Telekom értéke 2 forinttal 940 forintra mérséklődött. Az OTP értéke 234 forinttal 9676 forintra csökkent. A Richter értéke 5 forinttal 37 800 forintra erősödött. A kisrészvények indexe, a BUMIX 0,65 százalékkal 22,09 ponttal 3 402,17 pontra csökkent.
 
Kozma László, az ING Bank üzletkötője elmondta, hogy a globális hangulat nagyon labilis, ideges, ez mutatkozott meg a BÉT-en is. Bár kora délután volt egy nagyon halvány, 100 pontos erősödése a BUX-nak, a délutáni amerikai gyenge nyitás után ez egy óra alatt eltűnt. Az európai piacok is visszafordultak az amerikai nyitást követően, bár a cseh és a lengyel piac valamivel jobban zárt mint a magyar. A BÉT negatív teljesítményéhez a kedvezőtlen nemzetközi hangulaton kívül hozzájárult a kedden közzétett GDP-adat is. Az OTP várakozások szerinti második negyedéves jelentése kevés volt ahhoz, hogy kedden pluszba vigye az indexet - hangsúlyozta Kozma László.
 
Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint az amerikai pánikhangulat miatti befektetői hozzáállás csak lassan, akár több hét alatt változhat Magyarországon is. Ezért a hétfői pozitív zárás még távolról sem jelentette, hogy vége ennek a hullámzásnak.  Az OTP 2,36 százalékos eséséről az üzletkötő elmondta, ez nem különleges a várakozások szerinti második negyedéves jelentés ellenére sem. A papírt ugyanis hónapokig mindenki vette, csaknem elérte a 11 ezer forintot, most tehát van miből eladni.