Nem került forgalomba Magyarországon dioxinnal szennyezett kávépor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem került forgalomba Magyarországon dioxinnal szennyezett JEDE kávépor - tájékoztatta a magyarországi forgalmazó, a Store Kft. kedden az MTI-t.

A forgalmazónak ezért nem kell intézkedni a visszahívásról, vagy a polcokról való leszedésről. A svéd Nestlé tulajdonában lévő JEDE Ab. tájékoztatása szerint a Magyarországon forgalmazott 46 termék közül csak a Frappé italpor előállításához használt fel guargumit.

Ennek a terméknek a legutóbb legyártott szériájában található a vélhetően szennyezett segédanyag - közölte a magyarországi forgalmazó.

Magyarországra ebből a tételből összesen 48 darab került, de ezek sem jutottak el boltokba. Bár a svédországi vizsgálat még nem ért véget, s így a gyártónak nincs tudomása annak eredményéről, a Store Kft. intézkedik a raktárában lévő Frappé italporok megsemmisítéséről.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a továbbiakban az élelmiszervizsgálatok eredményét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Központ) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának - a korábbi Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) - honlapján teszik közzé.

Itt olvasható azoknak az egészségre esetleg veszélyt jelentő élelmiszereknek a listája is, amelyek ártalmasságáról a szakértők az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesülnek. Ezen a listán nézhetik meg a fogyasztók a kifogásolt – dioxint és/vagy pentaklórfenolt határérték feletti mennyiségben tartalmazó - guargumit, vagy azzal készült más összetevőt, adalékanyagot tartalmazó termékek és alapanyagok jegyzékét.

Ezen a honlapon teszik közzé az Európai Unióban forgalmazott, dioxinnal és/vagy pentaklórfenollal szennyezett guargumiból gyártott, vagy a gyártó által kockázatosnak minősített élelmiszer alapanyagok, félkész- vagy késztermékek listáját is. A szakértők ezeket a listákat folyamatosan frissítik.

Az OÉVI honlapján eddig az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül érkezett információk alapján 27 külföldi és magyar cégről tettek közzé információt, miszerint a guargumi-ügyben valamilyen formában érintett.

Ebből a magyar piacon négy cég - egy cseh és három magyar - terméke érintett: az Agrana Friut Bohemia s.r.o. sárgabarack lekvárja, valamint az ennek felhasználásával gyártott túrókrémek a Friesland Hungária Zrt.-nél, továbbá a német Natumi AG szója-csokoládé itala, valamint a svéd Jede AB vaníliás ízesítésű kávépora. Az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok szerint ezek a termékek nem veszélyeztették a magyar fogyasztókat, illetve ki sem kerültek a raktárakból a boltok polcaira.