Burgenlandban is készíthetnek soproni bort

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ausztriában is feldolgozható lesz a soproni borvidékről származó szőlő egy hamarosan életbe lépő tárcaközi egyezmény alapján, amelyről már csak a két agrárminiszter aláírása hiányzik – írta a szerdai Napi Gazdaság.

Érik a kékfrankos Sopron határában. Gyümölcsöző együttműködés
osztrák borászokkal
© borportal.hu
Az egy borpiaci évre szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy a határon túl a magyar borvidéken termesztett szőlőből előállított minőségi borokat soproni borként forgalmazzák majd: vagyis az osztrák feldolgozók használhatják majd a "soproni" földrajzi árujelzőt.

Az uniós és a magyar borjog is lehetővé teszi, hogy a meghatározott termőhelyen termelt szőlő nemcsak egy adott borvidéken, hanem a hasonló klimatikus adottságú szomszédos termőhelyen is feldolgozható legyen bizonyos körülmények között – mondta el Nyitrai Zoltán, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogi főosztályának munkatársa. Az osztrák borászok vállalták, hogy a termelési folyamatban végig betartják a magyar előírásokat, amit a magyar és az osztrák hatóságok közösen ellenőriznek majd.

*

A korábbiaknál sokkal részletesebben és már több évre szabályozta a szőlőfeldolgozás és borkészítés melléktermékeinek kivonását új rendeletében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter, aki nem tesz eleget a kivonási kötelezettségének, nem kap támogatást a következő évben – a jogszabály a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg és szerdától hatályos.

A melléktermék kétféle: szőlőtörköly és borseprő, a kivonás milyensége pedig a bor mennyiségtől függ. A 25 és 1000 hektoliter között előállított bor-mennyiségnél a törkölyt vagy lepárlással, vagy pedig ellenőrzött kivonással kell a termelési folyamatból eltávolítani. Az 1000 hektoliter fölötti bormennyiségnél csak a lepárlás jöhet szóba.

A borseprőnél 25 és 500 hektoliter között jöhet szóba a lepárlás, vagy az ellenőrzés melletti kivonás, 500 hektoliter felett csak lepárolni lehet a seprőt. A lepárlást, illetve az ellenőrzés melletti kivonást a porpiaci év május 25. napjáig kell elvégezni.

Az ellenőrzés melletti kivonás azt jelenti a törkölynél, hogy abból – egyebek mellett – takarmány, trágya, komposzt vagy éppen biogáz készül. A seprőből pedig készülhet borkősav, biogáz, de akár égetőműben is ártalmatlanítható. A seprő emellett denaturálható is, ekkor literenként legalább 2 gramm konyhasót kell adagolni hozzá.

A lepárlást csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által jóváhagyott lepárló üzem végezheti. Mind a leadott törkölynek, mind pedig a seprőnek legalább 5 százalék alkohol tartalmúnak kell lennie. Ha az érték ennél kisebb, akkor a hiányt bor leadásával kell pótolni.

Aki nem tesz eleget a borászati melléktermék leadási kötelezettségének, az mulasztási bírsággal sújtható, illetve a következő borpiaci évben nem kaphat támogatást. Ha a VPOP ellenőrzése során tárja fel a kötelességszegést, akkor arról értesíti az MVH-t, amely kizárja a termelőt a következő évi támogatásból.