A dél-kínai játékexportőrök közel egyharmada ment csődbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A termékvisszahívások, az egyre növekvő gyártási költségek és a pénzügyi világválság hatására a dél-kínai Guangdong tartományban exportra termelő játékgyárak közül 922 ment csődbe 2008-ban.

A huangpui vámhivatal hétvégén közzétett adatai szerint Guangdong tartományban 2167 játékexportőr található, miközben 2007 végén a térségben még 3089 vállalat működött.

A tartomány játékgyártói bázisának számító Dongguan városban több mint 4000 gyár és 2000 beszállító üzemelt a csúcsidőszakként emlegetett 2001-ben. A gyárak számának csökkenése két évvel ezelőtt kezdődött.

Az alapanyagárak, a munkabérek emelkedése és az erősödő kínai fizetőeszköz a termelési költségeket a legtöbb vállalatnál közel 25 százalékkal növelte - mondta Li Cso-ming, a Guangdongi Játékipari Szövetség elnöke.

A nemzetközi játékipari óriások, mint például a Mattel, minőségi okokból történt termékvisszahívásai, valamint a nyugati országokban a játékok biztonságát erősítő szabványok szintén negatív hatással voltak az iparágra.

A pénzügyi válság hatására a fogyasztás csökkeni kezdett, ezzel együtt pedig a megrendelések is visszaestek.
Tungkuanban a kisebb játékgyárak közel 20 százaléka hagyta abba a termelést 2008-ban. Az ázsiai ország a világ legnagyobb játékgyártója és exportőre, a Hongkonggal szomszédos tartományban készítik a teljes kivitel 70 százalékát.

Guangdong tavaly összesen 6,1 milliárd dollár (1285 milliárd forint) értékben exportált játékokat, és ez még mindig 3,6 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. A növekedés üteme 2008-ban 19 százalékponttal esett vissza.