Tizenhárom kiemelt projekt uniós támogatását vonták vissza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány 13 kiemelt projekt korábban megítélt uniós támogatását vonta vissza, mintegy 30 milliárd forint értékben - közölte a kormányszóvivői iroda; végleg törölték a projektek közül a budai Vár felújítását.

A nap folyamán hozott kormánydöntés indoka: a projektgazdák nem tudták teljesíteni eredeti vállalásukat, nem tudták elindítani a tervezett beruházásokat, vagy az eredetileg vállaltnál jóval magasabb áron valósították volna meg azt - olvasható a közleményben.

Mint írták, a kormány a felszabaduló pénz jelentős részét a munkahelyek megmentésére csoportosítja át, illetve a nemzetközi válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére használja. A tájékoztatás szerint véglegesen törölték a kiemelt projektek közül a budai Vár felújítását, amelynél - kormányszóvivő iroda szerint - az I. kerületi Fidesz-vezetésű önkormányzat még tavaly változtatási tilalom elrendelésével akadályozta meg a beruházást.

Ugyancsak törölték a projektek közül a kulturális értékek digitalizálásának szakmai előkészítését, az integrált foglalkoztatási és szociális szolgáltató rendszer kialakítását érintő fejlesztéseket, valamint a komáromi Monostori Erőd Euroregionális Kulturális és Turisztikai Központ megvalósítását.

Nem valósul meg az egységes elektronikus kulturális közoktatási és szakképzési szolgáltató felület létrehozása, a 33-as számú főút Hortobágy-átkelés szakasz megerősítése, továbbá a Havanna és Gloriette lakótelepek kötöttpályás közlekedési kapcsolatának kialakítása a 42-es villamos meghosszabbításával.

Egyes beruházások nem kerültek ki végleg a kiemelt projektek közül, megvalósításukra, esetenként más tartalommal, lehetőség lesz a következő két évben. Ezen beruházások közzé tartozik a Mágocs-dombóvári összekötő út dombóvári bekötése, a Szekszárd-simontornyai összekötő út, a Sokoropátka-Kajárpéc településközi út építése, az elektronikus anyakönyvi ügyintézést érintő fejlesztés, illetve az interoperabilitás megvalósítása - a központi rendszer közreműködésével - a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egyes nyilvántartásaiban.

Egy projekt - a Budakalász-Dobogókő-Esztergom összekötő út egy szakaszának felújítása - várhatóan más forrásból valósul meg. A kormányszóvivői iroda közölte: összesen 335 különösen fontos, kormánydöntést igénylő úgynevezett kiemelt projekt megvalósítása, illetve előkészítése folyik jelenleg, ezek közül került ki tizenhárom.