Oszkó: az IMF-szerződésben benne van a vagyonadó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pénzügyminisztérium még nem mérlegeli az éves, 4,5 százalékos inflációs prognózis változtatását – közölte Oszkó Péter a tárca vezetője.

A májusi 3,8 százalékos infláció a korábban kiugró forint árfolyam ingadozás egyik következménye – mondta a pénzügyminiszter a legfrissebb inflációs adatot kommentálva. A vártnál nagyobb infláció egyik oka a szezonális élelmiszerek jelentős áremelkedése, a másik ok a forint árfolyam ingadozásának elhúzódó hatása – magyarázta a pénzügyminiszter. Szerinte a válságkezelő program és az árfolyam erősödése nyomán ez utóbbi hatás gyengül, ugyanakkor a második félévtől érvényes áfa-emelés növeli majd az inflációt.

A tervezett adóintézkedésekkel kapcsolatban elmondta: az ingatlanadó tárgyi adó, de folynak az egyeztetések az SZDSZ által felvetett javaslatról, amely a 30 milliós értéknél kisebb, de egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok összevonását javasolja. A pénzügyminiszter szakmai szempontból továbbra sem támogatja az ingatlanadó levonhatóságát az szja-ból, mivel a cél az „szja általános csökkentése és nem azok terheinek csökkentése, akiknek ingatlanjuk van".

Oszkó Péter elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitel-megállapodás tartalmazza a vagyonadót, a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítását, „hiszen ezeket a kérdéseket meg kell oldani”.

A 2010-re tervezett cafetéria kedvezmények a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanácsban lesznek terítéken, a kormány kész kompromisszumra mind az adómértékek, mind a kedvezményes kör ügyében – mondta a pénzügyminiszter.