szerző:
hvg.hu

A világ húsz leggazdagabb nője összesen 160 milliárd dollárt „ér” a Forbes magazin nemrégiben összeálított listája szerint. Ráadásul a válság ellenére is egyre csak gazdagodnak. Jóllehet a magyarországi módos nők nem tartoznak a világ leggazdagabbjai közé, Magyarország 100 leggazdagabbja között azért fellelhető néhány. Kik ők?

A gazdasági válság alaposan megtépázta a nagy vagyonokat, de nem a gazdag nőkét. Mintha velük kíméletesebben bánna a sors, vagy a pénzpiacok szelleme, hiszen azóta, hogy a lap márciusban megjelentette a milliárdosok listáját, a most szóban forgó csoport 20 milliárd dollárral tovább növelte vagyonát.

A világ leggazdagabb nője a Forbes rangsora alapján Christy Walton (54) 20 milliárd dollárt érő vagyonával, aki az egyik Wal-Mart cégalapító leszármazottjának, John Waltonnak az özvegye.

A listán őt szintén egy Walton követi 19,5 milliárd dolláros vagyonnal: Alice Walton (59) a Wal-Martot alapító testvérek egyikének, Sam Waltonnak a lánya. Az 1962-ben alapított Wal-Mart mára a legnagyobb kiskereskedelmi lánccá nőtte ki magát, és mostanra már több mint 7900 üzletből áll a hálózata, mintegy 2 millió embert foglalkoztat és 400 milliárd dolláros éves forgalmat bonyolít le.

A Waltonok mögött a harmadik helyen áll Európa leggazdagabb nője, a 86 éves L’Oreal örökös Liliane Bettencourt 15 milliárd dollárt érő vagyonával. Bettencourt botrányos évet hagyott maga mögött, ugyanis lánya, Francoise Bettencourt-Meyers beperelte anyját, mert állítólag 1,3 milliárd dollárnyi vagyont adott Francoise-Marie Banier fényképésznek, akit egy hozzá nagyon közelálló, kedves barátjának nevezett a Forbes. Emellett Wall Street-i „szupercsaló”, Bernard Madoff-ügyletei miatt is megcsappant a családi vagyon.

Susanne Klatten
A világ negyedik és egyben Németország leggazdagabb nője a BMW tulajdonos Susanne Klatten (46), aki 12 milliárd dollárnyi vagyont tudhat magáénak. Klatten szintén botrányba keveredett: tavaly januárban volt szeretőjét, Helg Sgarbit, jelentette fel a rendőrségen, miután a férfi azzal zsarolta meg, hogy kettejük titokban videóra rögzített intim együttléteit az interneten teszi közzé. A volt szerető eurómilliókat követelt a hallgatásért. Sgarbit márciusban 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a zsarolási kísérletért.

A ranglista 5. helyén Brigit Rausing (85), a csomagolóanyagokat (többek között tejes dobozokat) gyártó svájci központú óriáscég, a Tetra Laval tulajdonosa áll 11 milliárd dolláros vagyonnal. Az apósa által 1944-ben alapított vállalati tulajdon férje, Gad Rausing, 2000-ben bekövetkezett halála után szállt rá. A Tetra Laval forgalma eléri a 14 milliárd dollárt.

A 6. helyen a csokigyáros Jacqueline Mars (69) áll 9,5 milliárd dolláros vagyonnal. A Mars tavaly októberben vásárolta fel a rágógumigyártó óriást, a Wrigleyt 23 milliárd dollárért. Az akvizíció során a világ legnagyobb édesipari vállalata jött létre, amelynek a forgalomból származó összesített bevétele 22 és 28 milliárd dollár között lehet becslések szerint. A nagypapa, Frank Mars 1911-ben kezdte a csokoládékészítést a Washington állambeli Tacomában, az apuka, Forrest Sr., nevéhez pedig M&M’s csokigolyók feltalálása, illetve a maláta ízű édességek bevezetése fűződik. Később az utóbbiból nőtt ki a Milky Way-t, vagy a Snickers-t is tartalmazó termékcsalád. Mars tulajdonában van még emellett a Whiskas, a Pedigree és az Uncle Ben’s rizs is.

A 7. helyen 9 milliárd dolláros vagyonnal Anne Cox Chambers (90) található, aki az Egyesült Államok jelenlegi harmadik legnagyobb kábeltévé társaságát, a Cox Enterprises -t alapító James M. Cox egyetlen, még életben lévő gyermeke. James Cox újságíró-riporterként dolgozott mielőtt 1898-ban 26 ezer dollárért megvette a Dayton Evening News-t. Később politikai pályára lépett, három cikluson át Ohio állam kormányzója volt. Cox tulajdonában van még a médiavállalat mellett a Manheim Auction autókereskedő, az AutoTrader.com és néhány TV-csatorna. A vállalat forgalma eléri a 15 milliárd dollárt.

Abigail Johnson
© AP
A ranglista 8. helyén Abigail Johnson (47) áll 8,5 milliárd dolláros vagyonnal. Johnson a családja tulajdonában lévő Fidelity Investments befektetési társaság mintegy 161 alapját felügyeli, amelyek vagyona több mint 650 milliárd dollár. Emellett Abigail vezetei a vállalat nyugdíj és kiskereskedelmi üzletágát is. A vállalat feje továbbra is apja, Edward "Ned" Johnson III, akinek egyelőre nem áll szándékában nyugdíjba menni és átadni a stafétabotot.

A Forbes listájának 9. helyén 6 milliárd dolláros vagyonnal az indiai Savitri Jidal (58) áll, aki 2005-ben helikopterbalesetben elhunyt férjétől vette át az acél és villamosenergia konglomerátunot, az O.P. Jindal csoportot. A vállalatcsoport nemrég vett vasércbányát Chilében, Bolíviában és olajkutatási jogot Peruban.

A lista 10. helyén Charlene de Carvalho-Heineken (54) található 5,5 milliárd dollárral. A holland sörgyár 25 százalékát örökölte apjától, Freddy Heinekentől 7 évvel ezelőtt. A cég a világ egyik legnagyobb sörgyára, amely több mint 65 országban 170 prémiumbrandet meghaladó termékkel van jelen a piacokon.

A lista második fele és akik lemaradtak (Oldaltörés)


A Forbes 20-as listájának második felében többek között ismételten találkozhatunk egy BMW és egy Cox tulajdonossal, valamint megtalálhatjuk Kína leggazdagabb nőjét és egy önerőből milliárdossá vált üzletasszonyt is.

A 14. helyen 5 milliárd dollárral Johanna Quandt (82), Herbert Quandt a BMW volt ügyvezető igazgatójának harmadik felesége és volt titkárnője áll. Herbert Quandt volt az autógyártó azon vezetője, aki megmentette a céget a csődtől. Johanna 1997-ben ment nyugdíjba és még mindig 17 százalékos részesedéssel bír a cégben, amelynek bevétele 5 százalékkal 69 milliárd dollárra esett 2008-ban a világgazdasági válság hatására. Johanna gyermekei szintén milliárdosok, lánya Susanne Klatten, a világ 4. leggazdagabb nője.

Johanna Quandt
© AP
A listán őt követi Kína leggazdagabb üzletasszonya, Yang Huiyan (27) 4,8 milliárd dolláros vagyonnal. Huiyan az Egyesült Államokban az ohioi állami egyetemen szerzett diplomát, majd a családi ingatlanfejlesztő cégben kezdett el tevékenykedni, a Country Gardenben. Részben a válság részben pedig egy rosszul időzített akvizíció miatt 5 milliárd dollárt bukott a család.

A 17. helyen ismételten egy ismerős cégnévvel találkozhatunk, a Cox Communicationnel. Blair Parry-Okeden, aki 4,5 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak a vállalat alapítójának, James Cox-nak az unokája. Blair 25 százalékos részesedést örökölt a 2007-ben elhunyt anyja után, akinek a testvére a jelenlegi Forbes lista 7. helyén álló Anne Cox Chambers.

A lista 20. helyén pedig egy önerőből milliárdossá lett nő, a spanyol Rosalia Mera (64) áll 2,9 milliárd dolláros vagyonnal. Mera egykori férjének, Amancio Ortegának segített ruhakészítő kisvállalkozásában, amely Inditex néven később a világ egyik legsikeresebb ruhakészítő vállalatává vált. A házaspár évekkel ezelőtt elvált, de Merának még mindig van 7 százalékos részesedése a mintegy 12,3 milliárd dolláros forgalmat bonyolító cégben.

A Forbes listája szerint a milliárdos nők 20-as listájáról lemaradt a Harry Potter írója, J.K. Rowling, a korábbi eBay-vezér, Margaret Whitman és a legendás amerikai médiaszemélyiség, Oprah Winfrey. Oprah vagyona 2,7 milliárd dollárt tesz ki a Forbes szerint ezzel viszont nem sokkal maradt le a 20. helyezett mögött.

Hogy állnak a magyar nők? (Oldaltörés)


A magyar gazdagok vagyona nem mérhető a fenti nagyságrenddel bárkiről is legyen szó. A hazai léptékkel mért 100 leggazdagabb között azonban nálunk is lehet találni nőket – igaz csak néhányat, szám szerint hármat.

Magyarországon a leggazdagabb nő – a Napi Gazdaság 2009-es 100 leggazdagabb magyar rangsora alapján – Kósa Erika (45) 27 milliárd forint becsült vagyonnal, aki a 100-as listán a idén a 15. helyen áll. Kósa Erika a Brokernet Csoport alapító társtulajdonosa, illetve értékesítésért és hálózatért felelős alelnöke. A cégcsoportban 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

A második leggazdagabb magyar nő Fenyő János özvegye, Kristyán Judit, akinek becsült vagyona 10 milliárd forint és a jelenlegi 100-as listán a 45. helyen áll. Kristyán Judit egykori médiacézáról örökölt vagyonát egy alapítvány kezeli. A vagyon értéke óvatos becslések szerint is jelentősen, legalább 30 százalékkal csökkent a gazdasági válság következtében a Napi Gazdaság szerint. Az özvegy, aki a rendszerváltás előtt igazi sztármanökennek számított, továbbra is külföldön él, Európa és az Egyesült Államok után végül Svájcban telepedett le és ott neveli gyermekeit.

Schmidt Mária
© Bánkuti András
A harmadik leggazdagabb magyar nő Schmidt Mária, aki tavalyi 50. helyéről jócskán visszacsúszott, és most csak a 85. helyen áll a 100-as listán, 6 milliárd forinttal. Schmidt, aki Orbán Viktor főtanácsadója volt, s a budapesti Terror Háza Múzeum alapítója és igazgatója, vagyonát férjétől, Ungár Andrástól örökölte. Az ingatlanfejlesztő cégben – amelyet tragikus hirtelenséggel elhunyt férje alapított és fejlesztett naggyá – közel 25 százalékos részesedéssel bír, de irányításában nem vesz részt.

A TOP 100 listán is szereplő leggazdagabb hölgyeink közül csak Kósa Erika vagyona gyarapodott a tavalyi becsült 25,8 milliárd forintról 27-re, a két örökösét – Kristyán Judit és Schmidt Mária vagyonát – azonban szintén megtépázta a válság. Előbbi vagyona a 2008-as 15 milliárd forintos becsült értékről 10 milliárd forintra, utóbbinak pedig 9 milliárd forintról 6 milliárdra csökkent.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Annyira nem bír a Fidesz Botkával, hogy már Kubatovot is ráküldték

Annyira nem bír a Fidesz Botkával, hogy már Kubatovot is ráküldték

Elküldték a földügyekért felelős államtitkárt

Elküldték a földügyekért felelős államtitkárt

Kézilabdacsapat ült a kisbuszban, amely hajszálnyira volt a frontális ütközéstől – videó

Kézilabdacsapat ült a kisbuszban, amely hajszálnyira volt a frontális ütközéstől – videó

Márciustól már helyi adókat is be lehet fizetni a Díjneten

Márciustól már helyi adókat is be lehet fizetni a Díjneten

Plágium A Dalban: Petruska dala után egy másik is elég neccesnek tűnik

Plágium A Dalban: Petruska dala után egy másik is elég neccesnek tűnik

Letartóztatták Macron civileket verő volt biztonsági főnökét

Letartóztatták Macron civileket verő volt biztonsági főnökét