szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ húsz leggazdagabb nője összesen 160 milliárd dollárt „ér” a Forbes magazin nemrégiben összeálított listája szerint. Ráadásul a válság ellenére is egyre csak gazdagodnak. Jóllehet a magyarországi módos nők nem tartoznak a világ leggazdagabbjai közé, Magyarország 100 leggazdagabbja között azért fellelhető néhány. Kik ők?

A gazdasági válság alaposan megtépázta a nagy vagyonokat, de nem a gazdag nőkét. Mintha velük kíméletesebben bánna a sors, vagy a pénzpiacok szelleme, hiszen azóta, hogy a lap márciusban megjelentette a milliárdosok listáját, a most szóban forgó csoport 20 milliárd dollárral tovább növelte vagyonát.

A világ leggazdagabb nője a Forbes rangsora alapján Christy Walton (54) 20 milliárd dollárt érő vagyonával, aki az egyik Wal-Mart cégalapító leszármazottjának, John Waltonnak az özvegye.

A listán őt szintén egy Walton követi 19,5 milliárd dolláros vagyonnal: Alice Walton (59) a Wal-Martot alapító testvérek egyikének, Sam Waltonnak a lánya. Az 1962-ben alapított Wal-Mart mára a legnagyobb kiskereskedelmi lánccá nőtte ki magát, és mostanra már több mint 7900 üzletből áll a hálózata, mintegy 2 millió embert foglalkoztat és 400 milliárd dolláros éves forgalmat bonyolít le.

A Waltonok mögött a harmadik helyen áll Európa leggazdagabb nője, a 86 éves L’Oreal örökös Liliane Bettencourt 15 milliárd dollárt érő vagyonával. Bettencourt botrányos évet hagyott maga mögött, ugyanis lánya, Francoise Bettencourt-Meyers beperelte anyját, mert állítólag 1,3 milliárd dollárnyi vagyont adott Francoise-Marie Banier fényképésznek, akit egy hozzá nagyon közelálló, kedves barátjának nevezett a Forbes. Emellett Wall Street-i „szupercsaló”, Bernard Madoff-ügyletei miatt is megcsappant a családi vagyon.

Susanne Klatten
A világ negyedik és egyben Németország leggazdagabb nője a BMW tulajdonos Susanne Klatten (46), aki 12 milliárd dollárnyi vagyont tudhat magáénak. Klatten szintén botrányba keveredett: tavaly januárban volt szeretőjét, Helg Sgarbit, jelentette fel a rendőrségen, miután a férfi azzal zsarolta meg, hogy kettejük titokban videóra rögzített intim együttléteit az interneten teszi közzé. A volt szerető eurómilliókat követelt a hallgatásért. Sgarbit márciusban 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a zsarolási kísérletért.

A ranglista 5. helyén Brigit Rausing (85), a csomagolóanyagokat (többek között tejes dobozokat) gyártó svájci központú óriáscég, a Tetra Laval tulajdonosa áll 11 milliárd dolláros vagyonnal. Az apósa által 1944-ben alapított vállalati tulajdon férje, Gad Rausing, 2000-ben bekövetkezett halála után szállt rá. A Tetra Laval forgalma eléri a 14 milliárd dollárt.

A 6. helyen a csokigyáros Jacqueline Mars (69) áll 9,5 milliárd dolláros vagyonnal. A Mars tavaly októberben vásárolta fel a rágógumigyártó óriást, a Wrigleyt 23 milliárd dollárért. Az akvizíció során a világ legnagyobb édesipari vállalata jött létre, amelynek a forgalomból származó összesített bevétele 22 és 28 milliárd dollár között lehet becslések szerint. A nagypapa, Frank Mars 1911-ben kezdte a csokoládékészítést a Washington állambeli Tacomában, az apuka, Forrest Sr., nevéhez pedig M&M’s csokigolyók feltalálása, illetve a maláta ízű édességek bevezetése fűződik. Később az utóbbiból nőtt ki a Milky Way-t, vagy a Snickers-t is tartalmazó termékcsalád. Mars tulajdonában van még emellett a Whiskas, a Pedigree és az Uncle Ben’s rizs is.

A 7. helyen 9 milliárd dolláros vagyonnal Anne Cox Chambers (90) található, aki az Egyesült Államok jelenlegi harmadik legnagyobb kábeltévé társaságát, a Cox Enterprises -t alapító James M. Cox egyetlen, még életben lévő gyermeke. James Cox újságíró-riporterként dolgozott mielőtt 1898-ban 26 ezer dollárért megvette a Dayton Evening News-t. Később politikai pályára lépett, három cikluson át Ohio állam kormányzója volt. Cox tulajdonában van még a médiavállalat mellett a Manheim Auction autókereskedő, az AutoTrader.com és néhány TV-csatorna. A vállalat forgalma eléri a 15 milliárd dollárt.

Abigail Johnson
© AP
A ranglista 8. helyén Abigail Johnson (47) áll 8,5 milliárd dolláros vagyonnal. Johnson a családja tulajdonában lévő Fidelity Investments befektetési társaság mintegy 161 alapját felügyeli, amelyek vagyona több mint 650 milliárd dollár. Emellett Abigail vezetei a vállalat nyugdíj és kiskereskedelmi üzletágát is. A vállalat feje továbbra is apja, Edward "Ned" Johnson III, akinek egyelőre nem áll szándékában nyugdíjba menni és átadni a stafétabotot.

A Forbes listájának 9. helyén 6 milliárd dolláros vagyonnal az indiai Savitri Jidal (58) áll, aki 2005-ben helikopterbalesetben elhunyt férjétől vette át az acél és villamosenergia konglomerátunot, az O.P. Jindal csoportot. A vállalatcsoport nemrég vett vasércbányát Chilében, Bolíviában és olajkutatási jogot Peruban.

A lista 10. helyén Charlene de Carvalho-Heineken (54) található 5,5 milliárd dollárral. A holland sörgyár 25 százalékát örökölte apjától, Freddy Heinekentől 7 évvel ezelőtt. A cég a világ egyik legnagyobb sörgyára, amely több mint 65 országban 170 prémiumbrandet meghaladó termékkel van jelen a piacokon.

A lista második fele és akik lemaradtak (Oldaltörés)


A Forbes 20-as listájának második felében többek között ismételten találkozhatunk egy BMW és egy Cox tulajdonossal, valamint megtalálhatjuk Kína leggazdagabb nőjét és egy önerőből milliárdossá vált üzletasszonyt is.

A 14. helyen 5 milliárd dollárral Johanna Quandt (82), Herbert Quandt a BMW volt ügyvezető igazgatójának harmadik felesége és volt titkárnője áll. Herbert Quandt volt az autógyártó azon vezetője, aki megmentette a céget a csődtől. Johanna 1997-ben ment nyugdíjba és még mindig 17 százalékos részesedéssel bír a cégben, amelynek bevétele 5 százalékkal 69 milliárd dollárra esett 2008-ban a világgazdasági válság hatására. Johanna gyermekei szintén milliárdosok, lánya Susanne Klatten, a világ 4. leggazdagabb nője.

Johanna Quandt
© AP
A listán őt követi Kína leggazdagabb üzletasszonya, Yang Huiyan (27) 4,8 milliárd dolláros vagyonnal. Huiyan az Egyesült Államokban az ohioi állami egyetemen szerzett diplomát, majd a családi ingatlanfejlesztő cégben kezdett el tevékenykedni, a Country Gardenben. Részben a válság részben pedig egy rosszul időzített akvizíció miatt 5 milliárd dollárt bukott a család.

A 17. helyen ismételten egy ismerős cégnévvel találkozhatunk, a Cox Communicationnel. Blair Parry-Okeden, aki 4,5 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak a vállalat alapítójának, James Cox-nak az unokája. Blair 25 százalékos részesedést örökölt a 2007-ben elhunyt anyja után, akinek a testvére a jelenlegi Forbes lista 7. helyén álló Anne Cox Chambers.

A lista 20. helyén pedig egy önerőből milliárdossá lett nő, a spanyol Rosalia Mera (64) áll 2,9 milliárd dolláros vagyonnal. Mera egykori férjének, Amancio Ortegának segített ruhakészítő kisvállalkozásában, amely Inditex néven később a világ egyik legsikeresebb ruhakészítő vállalatává vált. A házaspár évekkel ezelőtt elvált, de Merának még mindig van 7 százalékos részesedése a mintegy 12,3 milliárd dolláros forgalmat bonyolító cégben.

A Forbes listája szerint a milliárdos nők 20-as listájáról lemaradt a Harry Potter írója, J.K. Rowling, a korábbi eBay-vezér, Margaret Whitman és a legendás amerikai médiaszemélyiség, Oprah Winfrey. Oprah vagyona 2,7 milliárd dollárt tesz ki a Forbes szerint ezzel viszont nem sokkal maradt le a 20. helyezett mögött.

Hogy állnak a magyar nők? (Oldaltörés)


A magyar gazdagok vagyona nem mérhető a fenti nagyságrenddel bárkiről is legyen szó. A hazai léptékkel mért 100 leggazdagabb között azonban nálunk is lehet találni nőket – igaz csak néhányat, szám szerint hármat.

Magyarországon a leggazdagabb nő – a Napi Gazdaság 2009-es 100 leggazdagabb magyar rangsora alapján – Kósa Erika (45) 27 milliárd forint becsült vagyonnal, aki a 100-as listán a idén a 15. helyen áll. Kósa Erika a Brokernet Csoport alapító társtulajdonosa, illetve értékesítésért és hálózatért felelős alelnöke. A cégcsoportban 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

A második leggazdagabb magyar nő Fenyő János özvegye, Kristyán Judit, akinek becsült vagyona 10 milliárd forint és a jelenlegi 100-as listán a 45. helyen áll. Kristyán Judit egykori médiacézáról örökölt vagyonát egy alapítvány kezeli. A vagyon értéke óvatos becslések szerint is jelentősen, legalább 30 százalékkal csökkent a gazdasági válság következtében a Napi Gazdaság szerint. Az özvegy, aki a rendszerváltás előtt igazi sztármanökennek számított, továbbra is külföldön él, Európa és az Egyesült Államok után végül Svájcban telepedett le és ott neveli gyermekeit.

Schmidt Mária
© Bánkuti András
A harmadik leggazdagabb magyar nő Schmidt Mária, aki tavalyi 50. helyéről jócskán visszacsúszott, és most csak a 85. helyen áll a 100-as listán, 6 milliárd forinttal. Schmidt, aki Orbán Viktor főtanácsadója volt, s a budapesti Terror Háza Múzeum alapítója és igazgatója, vagyonát férjétől, Ungár Andrástól örökölte. Az ingatlanfejlesztő cégben – amelyet tragikus hirtelenséggel elhunyt férje alapított és fejlesztett naggyá – közel 25 százalékos részesedéssel bír, de irányításában nem vesz részt.

A TOP 100 listán is szereplő leggazdagabb hölgyeink közül csak Kósa Erika vagyona gyarapodott a tavalyi becsült 25,8 milliárd forintról 27-re, a két örökösét – Kristyán Judit és Schmidt Mária vagyonát – azonban szintén megtépázta a válság. Előbbi vagyona a 2008-as 15 milliárd forintos becsült értékről 10 milliárd forintra, utóbbinak pedig 9 milliárd forintról 6 milliárdra csökkent.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Kigyulladt egy hadihajó a San Diegó-i flottatámaszponton, többen megsérültek

Kigyulladt egy hadihajó a San Diegó-i flottatámaszponton, többen megsérültek

38 szelvénytulajdonos foghatja a fejét

38 szelvénytulajdonos foghatja a fejét

Hamarabb indított buszok, lemondott utak - improvizálnak az irodák a szigorítások miatt

Hamarabb indított buszok, lemondott utak - improvizálnak az irodák a szigorítások miatt