Erdei: ne essünk át a ló másik oldalára a devizahitelezés korlátozásában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tovább szűkíti a lakáshitelezést a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslat - mondta az InfoRádiónak adott interjújában az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás szerint emellett a gazdasági növekedés lehetőségét is korlátozza a tervezet.

Ha a Magyar Nemzeti Bank által előterjesztett javaslat megvalósul, akkor rendkívül megnehezül a lakossági hitelezés, és lényegesen leszűkül azoknak a köre, akik lakáshitelhez juthatnak - mondta az InfoRádiónak az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Erdei Tamás viszont egyetért azzal, hogy valamilyen módon korlátozni kell a devizahitelezést és a kiadható hitelek nagyságát, de mint fogalmazott, ehhez komoly szakmai együttműködés kell, hogy "ne essünk át a ló másik oldalára", mint a mostani tervezettel. Ez ugyanis túl szigorú és szükségtelen, ráadásul a már meglévő deviza- és forinthitelekre ez a szabályozás nem jelent megoldást.

A bankigazgató szerint a jegybank javaslata csak tovább mélyítheti a recessziót, hiszen tovább korlátozná a bankok hitelfelvételét és hitelnyújtását. Erdei Tamás szerint jó megoldás lehetne a pozitív adóslista bevezetése, ám, mint fogalmazott, ez még mindig tabutéma Magyarországon.