Leállt a szállítás a Barátság II. kőolajvezetéken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Műszaki problémák miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéken - jelentette szerdán a Ria Novosti orosz hírügynökség.

Az üzemeltető Transznyefty tájékoztatása szerint az Ukrajna nyugati részén tomboló hóviharok miatt keletkezett áramellátási problémák következtében állt le a szállítás.

A Mol Nyrt. az MTI-vel közölte: az ukránok éjjel tájékoztatták a társaságot arról, hogy kedd este fél hét körül a havazás és a vihar okozta áramkimaradás miatt leállt Barátság II  kőolajvezeték szállítása Magyarország, Szlovákia és Csehország irányába. Az ukránok közölték azt is, hogy ha a műszaki probléma elhárul, akkor tájékoztatják a Molt arról is, mikor indul újra a szállítás.

A Mol közölte, a szállítási kimaradás nincs hatással a finomításra, a társaság készletei több napra elegendők.

A RIA Novosztyi jelentése szerint a Transneft ukrán partnere arról biztosította a céget, hogy 24 órán belül helyreállítja a szállítás folyamatosságát. Amennyiben ez mégsem sikerül, az orosz társaság hozzálát "alternatív megoldások" kidolgozásához.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint az ukrán partner, az Uktransnafta közölte, hogy a kőolaj áramlását biztosító szivattyúállomások és a megfelelő állapotban vannak, és az áramszolgáltatás helyreállítása után azonnal a rendes üzemben folytatódhat az olajszállítás a Barátság vezetéken. Az Uktransnafta szerint szerda estére lehet elhárítani az áramellátási gondokat. 

Szerdára virradóra nemcsak a Csehország, Szlovákia és Magyarország felé tartó Barátság, hanem a lengyel határ felé kígyózó Odessza-Brodi kőolajvezeték is leállt, ez utóbbi a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt áramellátás következtében.