Befektetési tanácsok január közepére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hét vegyes mozgásokat hozott: a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is kedvez a feltörekvő piacoknak, közöttük is kiemelten a hazainak. Elkezdődött a gyorsjelentési szezon is, a befektetők a nyereség mellett ezúttal a vállalatok bevételi számaira is jobban összpontosítanak. Mire figyeljünk a héten?

A fejlett piacokon ismét oldalazás kezd kialakulni a kitörés után, a Távol-Keleten a kínai monetáris szigorítás megakasztotta az emelkedést, Dél-Amerika pedig az USA piacaihoz hasonlóan inkább csak oldalaz. Térségünk ebben a helyzetben relatív módon felértékelődik, és Magyarország különösen kiemelt befektetési terep a befektetők szemében, mivel térségi összehasonlításban nálunk a legkedvezőbbek az államháztartási folyamatok. Közben a dollár kissé ugyan erősödött, de trendváltás nem történt. Itt is inkább csak az oldalazás jellemzi a piacot.

A továbbiakban viszont a most kezdődő gyorsjelentési szezon is a figyelem középpontjába kerül: egyre fontosabbá válik, hogy a vállalatok a nyereség mellett milyen bevételi számokat tudnak felmutatni. A makrogazdasági adatok az elmúlt napokban nem okoztak meglepetést, így nem voltak komoly hatással a piacra sem.

Devizapiac

Az EUR/USD devizapár nem mozdult el jelentősen, bár a grafikonra rá lehet erőltetni egy kisebb emelkedő trendet, de ma még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a dollár ismét gyengülő trendbe került.


A napi mozgások is konszolidáltabb képet mutatnak, mint korábban, ami azt mutatja, hogy a befektetők ezúttal kivárnak, hiszen a makrogazdasági adatok a vártak szerint alakulnak – így beárazottnak tekinthetők –, a vállalati gyorsjelentések pedig egyelőre nem adnak elég támpontot a befektetőknek új pozíciók kialakításához.

A továbbiakban azt várjuk, hogy a dollár gyengül, mivel a még mindig beárazott kamatemelésre nem látunk továbbra sem esélyt. Ebben a helyzetben tehát az EUR/USD fokozatos vételét javasoljuk 1,42-1,43 között. Fontos azonban, hogy 1,42 alatt a pozíciókat likvidálni kell, mert ebben az esetben technikai szempontból egy alapvetően új helyzet adódhat.

A hazai piacon a forint továbbra is erőt mutat a vezető devizákkal szemben, egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a lassú, fokozatos erősödés megtörne. Ennek oka egyértelműen a nemzetközi piaci hangulatban keresendő, mivel semmilyen adat, vagy információ nem jelent meg a hazai gazdasággal kapcsolatban, ami arra utalna, hogy a magyar gazdaság a korábban vártakkal szemben jelentősen pozitívabb képet mutatna. Az erősödés nem csak a forintot, hanem az összes régiós devizát jellemzi, ami szintén a nemzetközi tőkeallokációs folyamatok döntő hatását demonstrálja.A továbbiakban arra számítunk, hogy a forint ugyan még erősödhet kissé, de új lokális csúcsot nem fog elérni a vezető devizákkal szemben. Így 265-266 között fokozatos EUR/HUF vételt javasolunk.


 

Kötvénypiac (Oldaltörés)

 

A fejlett piacokon továbbra sem változott a helyzet; a rövid hozamok a nulla szint körül, míg a hosszú hozamok történelmi összehasonlításban igen alacsony szinten alakultak. Ennek megfelelően a fejlett kötvénypiacokon nem javasolunk befektetéseket. Már csak azért sem, mert a továbbiakban – akár hosszú időn keresztül, fokozatosan – a hozamok emelkedésére számítunk a fejlett piacokon.

A fejlődő térségek esetében nem volt ennyire eseménytelen a kötvénypiaci hozamok alakulása, a magas likviditás miatt ugyanis a befektetők továbbra is nagy mennyiségben nyitnak pozíciókat a még mindig magas kamatkülönbözetek miatt. A kamatkülönbözet mértéke ma már ugyan meg sem közelíti a válság mélypontjai idején mért szinteket, de a fejlett piacok kötvényhozamok mai szintje mellett mégis kiemelkedő nyereséget produkálnak a kötvényekbe spekulatív céllal befektetők számára.

A hazai piacon a hozamok újabb lendülettel tovább csökkentek, és az aukciókon rekord közeli érdeklődés mellett keltek el a kötvények.Ennek okai a nemzetközi környezetben keresendőek, de emellett a már említett régiós összehasonlításban igen kedvező államháztartási folyamatok is pozitív hatással vannak a piacra. Továbbá kedvezőnek tekinthető, hogy immár a közép- és hosszú lejáratú kötvények hozama is csökkent, de a további hozamcsökkenés mellett szól az is, hogy a rövid oldalon minden lehetséges kamatvágás beárazódott, a hosszú oldalra pedig a fejlett piaci kötvényhozamok emelkedése lehet negatív hatással. Ennek értelmében ezúttal is a rövid (3-6 hónap) lejáratú papírok vételét, tartását javasoljuk.


 

Részvénypiac (Oldaltörés)

 


A nemzetközi piaci hangulat azt mutatja, hogy a befektetők továbbra sem gondolkodnak részvénypozícióik leépítésében, de arról sincsenek meggyőzve, hogy további emelkedés következik. Ebben a helyzetben a fejlett piacokon ismét csökkent a részvényforgalom, a heti piaci mozgások pedig inkább csak oldalazást jelentenek. Az irány nélküli kereskedést az ellentétesen ható tényezőknek tudhatjuk be, a vállalati gyorsjelentések ugyanis a várakozásoktól inkább elmaradtak, míg a makrogazdasági adatok a vártaknak megfelelően alakultak. A két hatás eredője az elmúlt napokban kiegyenlítette egymást, de várható, hogy a következő napokban inkább a gyorsjelentések lesznek fontosabbak a befektetők számára. A negyedéves vállalati számokból ugyanis kiderül, hogy a makrogazdasági javulás milyen szinten képes érvényesülni mikro szinten is. Az eddig megjelent adatok alapján a vállalatok bevétele továbbra is csökken, ami azt mutatja, hogy ma még mindig nincsenek meg egy későbbi fenntartható növekedés feltételei.

A hazai piacon is a fejlettekkel együtt mozogtak a részvényárak, azonban a mozgás intenzitása sokkal magasabb volt. Ezzel a hazai piac a héten pozitív teljesítményt mutatott, még akkor is, ha pénteken már egyértelmű korrekciót láthattunk. Ez azonban jelenleg inkább csak egy kis megtorpanásnak látszik az emelkedésben. Az OTP – amely egyértelműen kitörésben van -, a kitörés bázisa fölött zárt pénteken is. A MOL viszont már kérdéses. Mindezek ellenére még sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy trendforduló következett be, hiszen a támaszszint nem sérül szignifikáns mértékben. A 20 000 forintos szintig azonban maradt tér, ami kiváló nyereséget jelenthet a befektetők számára még akkor is, ha ez a lélektani korlátnak számító szint megállítja az emelkedést.Az OTP továbbra is kitörésben van, ahol az 5900-as bázis után az elérhető legközelebbi technikai szint 6800 forintra tehető. Ebben a helyzetben fokozatos vételt javasolunk 6000 körül, azzal a kitétellel, hogy 5900 forintra kell beállítani a STOP-szintet.

A Magyar Telekom a korábbi 660 fölötti szintet nem volt képes tartani, annak ellenére sem, hogy – mint osztalék alapon árazott részvény – a hazai kötvénypiaci fejlemények pozitív hatást gyakoroltak a távközlési cég részvényeinek megítélésére. Ennek ellenére meglátásunk szerint a Magyar Telekom esetében jó vételi lehetőség kínálkozik a 740-es szint alatt, mert itt biztosra vehető, hogy nincs beárazva a várható osztalék.

A fejlődő piacokon általában is jellemző, hogy kitörésben maradtak az indexek, de kivételt jelentenek a távol-keleti piacok, a már említett kínai monetáris szigorítások miatt.


Ajánlások
Devizapiac:
EUR/USD: fokozatos vétel 1,42-1,43 között (STOP: 1,42)
EUR/CHF: vétel 1,47 alatt (STOP: 1,46, realizálás: 1,49)
EUR/HUF: fokozatos vétel 266-267 között (STOP: 265)
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: realizálás
USA részvények: realizálás
Orosz, indiai, brazil részvények: spekulatív vétel, 5-10 emelkedés után realizálás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
MOL, OTP spekulatív vétel, 5-10 emelkedés után realizálás
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: kivárás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs