A lengyel gazdaság 1,7 százalékkal bővült tavaly

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vártnál is nagyobb mértékben, éves összevetésben 1,7 százalékkal bővült tavaly a bruttó hazai termék (GDP) Lengyelországban, az egyetlen uniós tagállamban, ahol nem zsugorodott, hanem a válság ellenére nőtt a gazdaság.

A lengyel statisztikai hivatal csütörtökön közölt előzetes adata jobb az 1,6 százalékos GDP-bővülést valószínűsítő elemzői konszenzusnál. A friss adat láttán a Reutersnek nyilatkozó elemzők úgy vélték, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a GDP éves szintű bővülése 3 százalék körül alakulhatott.

A statisztikai hivatal jelentése szerint a beruházások 2009-ben 0,3 százalékkal csökkentek, a belföldi kereslet 0,9 százalékkal csökkent, a lakossági fogyasztás pedig 2,3 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az export csökkenését ellensúlyozó, viszonylag nagy hazai piac segítségével Lengyelország nagyjából megúszta a nemzetközi gazdasági válságot. A hazai piac támogatásának azonban nagy ára volt és lesz: az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint Lengyelország államháztartási hiánya tavaly a GDP 6,4 százaléka lehetett, idén 7,5 százalékra, 2011-ben pedig a 7,6 százalékára szökhet, így az ország mind inkább eltávolodik az euró bevezetésének egyik feltételét jelentő és uniós tagok számára kötelezően előírt legföljebb 3,0 százaléktól.

Lengyelország gazdasági növekedése 2008-ban 5 százalékos volt. Tavaly az első negyedévben 0,8 százalékra lassult az ütem éves összehasonlításban, majd a harmadik negyedévre már 1,7 százalékra kapaszkodott vissza. A harmadik negyedben számos uniós tagállam túljutott a recesszión, de éves összehasonlításban egyedül a lengyel gazdaság nőtt az egész Európai Unióban.

A munkanélküliség növekedése azonban Lengyelországot sem kerülte el: decemberben a munkanélküliségi ráta 11,9 százalékos volt a novemberi 11,4 százalék után.