Forbes: tovább gazdagodtak az orosz milliárdosok − lista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát tulajdonosa vezeti a leggazdagabb oroszok listáját, amelyet legfrissebb számában közölt a Forbes Magazin orosz kiadása.

 

Vlagyimir Liszin, az alumíniumkirály. Nem csak az arany fénylik
©
A  lap értékelése szerint a tavalyi lista összeállítása óta a válság ellenére, vagy éppen azért, közel megduplázódott az orosz milliárdosok száma, 32-ről 62-re. Ugyancsak megduplázódott a 100 leggazdagabb orosz vagyona: míg tavaly 149 milliárd dollárt tett ki, az idén már 279 milliárdra rúgott. Mindez első sorban azzal függ össze, hogy az orosz RTSZ tőzsdeindex ugyanilyen arányban emelkedett, miközben a gazdaság egésze stagnál.

A második helyen Mihail Prohorov áll, az Onexim Group és a Polyus Gold − a legnagyobb orosz aranykitermelő − főrészvényese, vagyonát 13,4 milliárd dollárra becsülik. A harmadik Mihail Fridman, az Alpha Group főrészvényese, 12,7 milliárd dolláros vagyonnal. Őket Roman Abramovics volt csukcsföldi kormányzó, a Evraz Group főrészvényese, a londoni Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa (11,2 milliárd) követi, majd Oleg Gyeripaszka, a Basic Element Holding főrészvényese (10,7 milliárd) és Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke és főrészvényese (10,6 milliárd).

A legnagyobb mértékben egy év alatt Liszin vagyona növekedett: csak a konszern tőkéje több mint 10 milliárd dollárral emelkedett. Rajta kívül még tíz oligarcha vagyona nőtt egy év alatt több mint 5 milliárd dollárral.

A száz leggazdagabb orosz listáján idén 11 új név szerepel, de egyikük sem jutott a lista első 50 helyezésén belülre, sőt, közülük öt az utolsó 10 között végzett. A újoncok közül a legelőkelőbb helyezést a 70. hellyel Dmitrij Mazepin, az Uralchim társtulajdonosa szerezte meg.

A listán szereplők közül 9 nem töltötte még be 40. életévét, legtöbbjük − 56 fő − a 41-50 éves korosztályhoz tartozik, 31 az 51-60 éves és 4 a 60 feletti korcsoportot képviseli. A leggazdagabbak átlagos életkora 48 és fél év.

Négy, vagy több gyereke 39 oligarchának van, és 11 dúsgazdag részesíti jelenleg előnyben a törvényhozási munkát az üzleti élettel szemben: hatan az állami duma, a parlament alsóházának képviselői, öten a szövetségi gyűlés, a felsőház szenátorai.