NFM: összeálltak a magyar soros elnökség energetikai prioritásai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyar soros európai uniós elnökség alatt továbbra is kiemelt prioritásként kezelik az egységes európai energiainfrastruktúra kialakítását támogató kezdeményezéseket, a fenntartható fejlődés és energiatakarékosság előmozdítására irányuló törekvéseket, valamint a fogyasztókkal és a fogyasztói jogvédelemmel kapcsolatos tennivalókat – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az NFM  közleménye szerint az uniós energiapolitika középtávú irányát meghatározó 2011-2020 közötti energiastratégia, illetve az erre közvetlenül épülő, az unió hosszú távú energiapolitikai céljait magába foglaló 2050-ig terjedő időszakra szóló energia útiterv (Roadmap 2050) kapcsán a magyar elnökség legfontosabb feladata a belga elnökség által megkezdett koordinációs tevékenység folytatása. A közlemény alapján az energia infrastruktúra csomag fontosságát az adja, hogy az unió energiaellátása biztonságának növelése mellett a pénzügyi források kedvező felhasználása révén elősegítheti az infrastrukturális szempontból elmaradott régiók felzárkóztatását. A csomagból több magyar projekt is támogatást kapott, ezért a magyar elnökségi feladatok között kiemelt helyen szerepel a csomagban foglalt feladatok előrehaladásának figyelemmel kísérése, támogatása.

A 2006-ban elfogadott energiahatékonysági cselekvési terv megvalósulásának félidei felülvizsgálatára várhatóan 2011-ben kerül sor. Ennek során az Európai Bizottság áttekinti a nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervek tükrében az uniós cselekvési tervben meghatározott célokat, és beazonosítja az EU 2020-ra vállalt, az energiahatékonyság 20 százalékos növelését célzó célkitűzésének elérését szolgáló legfontosabb, különösen az épület, a közszolgáltatási és közlekedési szektort érintő intézkedéseket. A magyar elnökség idejére várhatóan a tanácsi következtetések elfogadása, illetve az új energiahatékonysági jogszabálytervezetek bemutatása, tárgyalásának megkezdése esik.