Tizedével visszaesett a Mal termelése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A legfrissebb mutatók szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. termelése a katasztrófa következtében 10 százalékkal csökkent, az idei évre tervezett kibocsátást várhatóan nem éri el a cég - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

A csökkenés termékcsoportonként eltérő mértékű, 5-20 százalék között mozog és a katasztrófa miatti 11 napos gyárleállás következménye - mondta Kossa György, a felügyelőbizottság vezetője, hozzátéve: a cég 2011-re vonatkozóan jelentős, euróban kifejezve 5-18 százalékos áremelést hajtott végre, amelynek piaci hatása még pontosan nem értelmezhető, de várhatóan elfogadható lesz. A vállalat még a katasztrófa bekövetkezte előtt tervezett a termékszerkezetet magasabb nyereségű termékcsoport felé eltoló beruházásokat, amelyek 5-10 százalékos kapacitásnövekedést jelentenének. 

Az OKF közleménye szerint a gyártás folyamatos, ám amennyiben a lúgellátással kapcsolatos problémák nem változnak, egyes termékeknél ideiglenesen csökkenhet a kibocsátott mennyiség. A vállalat a jövő évre vonatkozó értékesítési kapacitásának eddig 75-80 százalékát kötötte le. A megrendelések a magasabb hozzáadott értékű termékek körének szinte teljes mennyiségét lefedték, viszont az alacsonyabb árrésű, inkább alapanyag jellegű termékek esetében ez az arány alig 50 százalék.

Bár a lekötések aránya folyamatosan növekszik, ez a helyzet a Mal-t még inkább arra kényszeríti, hogy alapanyag jellegű termékeiből inkább maga gyártson magasabb hozzáadott értékű terméket - áll a közleményben. Az állami felügyelet előtt gyakori reklamációk mára érezhetően visszaestek az OKF közlése szerint, a piaci bizalom megtartása a 2011. év fontos feladata lesz. Prioritást kapnak azok a beruházási tervek, amelyek a gyártás korszerűsítéséről, az újabb, a piac által keresett termékek gyártásáról szólnak.