Kínai-magyar multi született: a Wanhua teljes irányítást szerzett a BorsodChemben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A magyar izocianát-gyártó BorsodChem Zrt. bejelentette, hogy a stratégiai befektető Wanhua Industrial Group február 1-ével teljes irányítást szerzett a a társaság felett, miután érvényesítette a tavaly júniusában megszerzett vételi opciós jogát.

A Wanhua megvásárolta a vállalat korábbi többségi tulajdonosai, a Permira Alapok és a Vienna Capital Partners (VCP) birtokában lévő valamennyi BorsodChem-részvényt. A Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a BorsodChem további növekedését és a munkahelyek megőrzését a társaságnál. A tavaly végrehajtott átstrukturálás részeként, a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsátott a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat jelenleg az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére használ fel. A BorsodChem hosszú távú fejlesztését mostantól a Wanhua biztosítja a Bank of China által vezetett banki konzorcium pénzügyi támogatásával.

“A BorsodChem Wanhua Csoportba történő integrációjával – melynek során a két regionális vállalat egyetlen globális társasággá alakul át – létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója. Meggyőződésem, hogy az iparági know-how megosztására és a természetes szinergiák kiaknázására épülő partnerségünk előnyös lesz” – mondja Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója. “A BorsodChembe történő befektetéssel a Wanhua előre lép a globális vállalattá válás útján. A Wanhua Csoporton belül a BorsodChem feladata lesz majd a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása. Célunk, hogy a BorsodChem termelését tovább bővítsük és a vállalatot Európa legversenyképesebb izocianát-gyártójává alakítsuk” – tette hozzá Jason  Ding.

“A Wanhua hatékony gyártási technológiákkal és elkötelezett munkavállalókat foglalkoztató, sikeresen újjáalakított vállalatot vásárolt meg. A Wanhuával történő stratégiai együttműködés révén a BorsodChem még szorosabbra fűzi a Wanhua Csoport európai vevőivel fenntartott partnerkapcsolatot. Ráadásul, az együttműködés révén a BorsodChem hozzáférést nyer az ázsiai piacokhoz. E kiváló jövőbeli lehetőségeknek köszönhetően a BorsodChem továbbra is Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója marad” – mondja Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

A Permira és a VCP, a BorsodChem előző többségi tulajdonosai, elégedettek, hogy a Wanhuával sikeresen lezárták s tranzakciót. A VCP továbbra is partnerként támogatja a Wanhuát. A befektető cég vezető partnere, Heinrich Pecina szerint ez a tranzakció utat nyit kínai vállalatok további befektetései előtt a régióban.

Hozzászólások