Késik az M3-as új szakaszának átadása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Késik az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es főút közti új szakaszának átadása az időjárás és a régészeti feltárások elhúzódása miatt - közölte Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

A 34 kilométer hosszú, 32 milliárd forintból épülő sztrádaszakasz eredetileg 2011 decemberére készült volna el.

Loppert tájékoztatása szerint még 2010-ben átadták a kivitelezésre a munkaterületeket, ahol a régészeti munkálatok befejeződtek. A terület nyolcvan százalékán a vállalkozók már elkezdték a felső humuszréteg leszedését, a fennmaradó részeken azonban még az előzetes régészeti munkálatokat végzik a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai. A fával borított területeken a favágást követően kezdik el a feltárási munkát a szakemberek. A földmunkákat a vízzel telített talaj, valamint a decemberben és januárban leesett nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen hátráltatja - közölte Loppert Dániel. Az egyik szakaszon a régészek leleteket találtak, ezért a kutatás befejezéséig - várhatóan tavaszig - földmunka nem végezhető ezen a szakaszon.

A kommunikációs igazgató az MTI kérdésére elmondta: a jelenlegi állapot szerint valószínűleg módosulni fog az M3-as új szakaszának átadási határideje, az új időpontot azonban a kivitelezővel történő egyeztetések után fogja megjelölni a NIF Zrt. A szabolcsi megyeszékhelytől a 49-es főútig tartó kétszer két sávos autópályán egyébként három csomópont, két pihenőhely és összesen huszonhárom műtárgy épül meg. A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljáráson nyertes Colas Hungária Zrt., a Strabag Zrt., a Közgép Zrt., valamint a Keletút Kft. közös konzorciuma, a C-S-K-K 2009 Projekttársaság végzi.

Az M3-as következő, Őrtől Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométeres szakaszára, valamint csatlakozó építmények kivitelezési munkáira tavaly év végén írt ki a NIF Zrt. új közbeszerzést, ami a korábban meghiúsult eljárás helyébe lépett. Loppert Dániel az új eljárással kapcsolatban az MTI-nek elmondta, hogy eredményt várhatóan április 22-én hirdetnek, a munkálatok - a nyertes kivitelezővel megkötött szerződést követően - május 12-én kezdődhetnek meg. Az ütemezés és a kedvező időjárási körülmények alapján a befejezési határidő 2012 év vége lehet.

 

Hozzászólások