Tovább csökkent a munkanélküliség Amerikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban közel kétéves mélypontra, 8,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta februárban, a foglalkoztatottak száma pedig - a mezőgazdaságot leszámítva - 192 ezerrel nőtt a pénteken megjelent adatok szerint.

Elemzők emelkedésre, 9,1 százalékos munkanélküliségre számítottak. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztattak száma a várt 200 ezernél némileg kevésbé nőtt, de jóval meghaladta a januári, 36 ezres növekedést.

A világ legnagyobb gazdaságának első számú problémáját jelentő munkanélküliség már sorban a harmadik hónapja csökken. Tavaly november óta 0,9 százalékponttal mérséklődött a ráta. Januárban 9 százalékos volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A februári érték 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb.

A nyugati világ más jelentős gazdasági erőközpontjaihoz viszonyítva Amerika a középmezőnyben van: a legutóbbi, januári adatok szerint Japánban 4,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Németországban 6,5 százalékot mértek, az euróövezetben 9,9 százalék, az Európai Unió egészében pedig 9,5 százalék volt a munkanélküliség.

Elemzők szerint a munkanélküliség folytatódó csökkenése azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság elérkezett a válságból a növekedési szakaszba, és a gazdaság már "önfenntartó", külső ösztönző erők nélkül is bővül. Ugyanakkor a 8,9 százalék még mindig igen távol van a munkanélküliség úgynevezett természetes értékétől, 5-6 százaléktól, az infláció pedig elmarad a jegybank szerepét betöltő Fed 2 százalékos céljától, a Fed így várhatóan befejezi 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási - gazdaságösztönző - programját.

A 304 millió lakosú Egyesült Államokban 13,7 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma februárban. A tartósan - legkevesebb 27 hete - állástalanok száma 6 millió volt, ez a munkanélküli népesség 43,9 százaléka. A nagyobb munkaerőpiaci csoportok között a tizenévesek körében volt a legmagasabb, 23,9 százalékos az állástalanok aránya. A felnőtt férfiaknál 8,7 százalék, a nőknél 8 százalék, a fehéreknél ugyancsak 8 százalék, a fekete bőrűek körében 15,3 százalék, az úgynevezett spanyol-amerikaiaknál 11,6 százalékos volt a munkanélküliség.

A foglalkoztatottsági ráta 64,2 százalékos, a munkaviszonyban állók aránya a teljes népességhez viszonyítva pedig 58,4 százalék volt februárban, nem változott az előző hónaphoz képest. Javulást jelez viszont, hogy tovább csökkent az állásvesztők - a friss munkanélküliek - és az ideiglenes munkát végzők száma; 8,3 millióan voltak ilyen helyzetben februárban, ami 1,2 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál.