A magyar állam 11 milliárdos hitelt bukhat el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank aggályosnak tartja a szolnoki papírgyár építésére nyújtott kölcsön sorsát. A hitelt 2006-ban úgy nyújtották az offshore hátterű Higi Papírsoft Zrt.-nek, hogy fedezete az Index információi szerint nagyjából a fele a kölcsön összegének. Az elszámoltatási kormánybiztos nem foglalkozik az üggyel - olvasható a portálon.

A bank az ügyletről érdemi információkat a banktitok miatt nem közölt, azt azonban írásban megerősítette az Indexnek, hogy "a Higi Papírsoft Zrt.-nek 11 396 millió forint összegű hitelügylete van a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél". Az MFB szerint a Higinek nyújtott kölcsönökkel kapcsolatos "hitelezési döntések ésszerű magyarázatára az MFB jelenlegi menedzsmentje nem tudott rájönni. Erre vonatkozóan szívesen megismernénk az MFB tavaly távozott első számú vezetőinek a részletes magyarázatát".

A lap értesülése szerint ugyanakkor eddig az állami fejlesztési bank nem tett - nemcsak ebben az ügyben, hanem más, igencsak kockázatosan megtérülő hitelügyletek kapcsán sem - olyan lépéseket, amelyek azt vizsgálnák, hogy a korábbi menedzsment milyen motivációk alapján döntött a hitel nyújtásáról.

Noha több milliárd forintnyi közpénz szállhat el az állami bank által nyújtott kölcsönügyleten, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos nem foglalkozik a Higivel. Az Index ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta: az ügy a vizsgálati programjában nem szerepel, ezzel kapcsolatos beadványt sem kapott, így nem tervezi a hitelügylet tételes vizsgálatát. Megjegyezte, hogy ha indítana is eljárást, mivel nyomozati jogköre nincs, a banktitok által védett adatokhoz ő sem férhetne hozzá - idézi Budai Gyulát az Index.