Londoni elemzők: lassabban növekszik idén és jövőre a magyar GDP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Rontották a magyar és a cseh gazdasági növekedésre adott előrejelzéseiket csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők. Ezt azzal indokolták, hogy a második negyedévi részletes GDP-adatok jelzik a két gazdaság "törékeny" állapotát.

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői csütörtökön közölték, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben most már csak 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló prognózisukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza.

A ház a cseh gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését 2,5 százalékról 2,1 százalékra, a 2012-re érvényes becslést 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői csütörtöki kommentárjukban közölték, hogy a részletes GDP-adatismertetés után is fenntartják a magyar gazdaságra érvényben tartott előrejelzésüket, amely 2011-re 1,5 százalékos, 2012-re 1,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

Az RBC Capital Markets citybeli szakértői csütörtöki helyzetértékelésükben felidézték, hogy már az előző, 1,8 százalékos idei növekedésről szóló előrejelzésük is rontott becslés volt, a ház szerint azonban a második negyedéves részletes GDP-adatok nyomán a prognózis "további csökkentése vált indokolttá".

Az új, 1,4 százalékos idei magyar GDP-növekedési jóslat a cég londoni elemzői szerint azt feltételezi, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idei második félévben "parányi javulást" fog mutatni az első félévhez képest.

A várható monetáris pályával kapcsolatban az RBC Capital Markets elemzői úgy vélekedtek, hogy mind a magyar, mind a cseh jegybanki döntéshozók keze meg van kötve: Csehország esetében azért, mert a 0,75 százalékos cseh jegybanki alapkamat már most is történelmi mélységben, jóval az euróövezeti kamatszint alatt van, Magyarország esetében pedig a jelenlegi globális bizonytalanságok miatt.

Magyarországon a piac "gyorsan büntetné a forintot", ha az MNB még "az infláció felett aratott döntő győzelem" előtt kamatot csökkentene - fogalmaztak az RBC Capital Markets londoni elemzői. A ház szerint ha a piacra visszatérne valamelyes mértékű stabilitás, akkor az idei negyedik negyedévben esetleg lenne mód MNB-kamatcsökkentésre, de ez is csak mérsékelt, legfeljebb negyed százalékpontos lehetne, ami nem sokat javítana az egyébként is főleg a külső kereslettől függő magyar gazdaság növekedési kilátásain.

A gyengülő külső környezet miatt már más nagy londoni házak is rontották a  magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői - miután erőteljesen rontották a világgazdaság egészére adott növekedési előrejelzésüket - a minap jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló GDP-prognózisukat is, nem zárva ki még azt sem, hogy Magyarország ismét a recesszió közelébe kerülhet.

A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Morgan Stanley londoni elemzői a magyar előrejelzések csökkentését azzal indokolták, hogy a jelenlegi külső sokkot megsínyli az export, miközben a hazai kereslet változatlanul nyomott.