Róna Péter: rossz helyen keresi a megoldást Orbán

Róna Péter: rossz helyen keresi a megoldást Orbán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vagyonátcsoportosítást próbál meg végrehajtani a kormány a megszorításokkal, de Róna Péter szerint ez Orbán Viktornak nem fog sikerülni. A közgazdász a Klubrádióban elmondta, a Fidesz-kormány adótörvényeiből az látszik, hogy a kormány egy erős felső és felső-középosztályt akar megteremteni.

Másfél milliós lumpentársadalmat hoz létre a Fidesz-kormány, amivel egyszer szembe kell majd néznie. A megszorító intézkedésekkel egy nagyon konkrét vagyonátcsoportosítás zajlik, lentről fel. Csakhogy Orbán Viktor eltökélt szándéka, miszerint egy felső és egy felső-középosztály anyagi bázisát megteremti, nem fog menni - mondta Róna Péter közgazdász a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Szerinte a kormány legfőbb elve az, amit Lázár János frakcióvezető mondott: kinek mennyije van, annyit ér.

Róna Péter
©

A közgazdász szerint az Orbán-kormány nagyon rossz helyen keresi a megoldást: a vagyonok, a pénzek újraelosztásánál, ahelyett, hogy inkább beruházások teremtésére törekedne. Róna Péter szerint a tervezett vagyonátcsoportosítás egyrészt egy óriási méretű gazdasági erőforrást dob ki az ablakon, másrészt a Fidesz-kormány létrehoz egy másfél milliós lumpentársadalmat, ezzel a nyomorral és szegénységgel pedig szembe kell majd néznie. "Ez azonban nem érdekli a miniszterelnököt, Orbán Viktor ugyanis bevállalta, hogy ezt hajlandó tétlenül nézni" - mondta Róna.

A kihasználatlan munkaerővel majd kezdenek valamit a multik, de közben a közgazdász szerint eltűnik a magyar gazdaság. "A gazdagok költekezése teljesen más, mint a szegényeké, az előbbiek síelni mennek Ausztriába, megveszik az Audijukat, utóbbiak viszont tejet, kenyeret vesznek, azaz a belföldi keresletet élénkítenék. Ahhoz azonban, hogy a szegényebbek tudjanak költeni, munkahelyek, ehhez pedig beruházások kellenek" - magyarázta Róna Péter.

A külföldi szakvélemények is azt mondják, hogy „ez a kormány nem tudja, mit csinál”. A rossz intézkedések következtében gyengült az államháztartás és a forint is - hangsúlyozta a közgazdász.