Otthoni hírek húzták le az ázsiai tőzsdéket

Otthoni hírek húzták le az ázsiai tőzsdéket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A meghatározó ázsiai tőzsdék mutatói hétfőn gyengültek.

A befektetőket az európai államadósság-válság és a deficitcsökkentésről folytatott amerikai kongresszusi tárgyalások várható kudarca mellett friss térségi hírek is elbizonytalanították. Rontották a hangulatot például a japán külkereskedelmi mérleg adatai. Az export a vártnál jóval nagyobb mértékben, éves összevetésben 3,7 százalékkal csökkent októberben, az import viszont 17,9 százalékkal nőtt. 

A Japánból Kínába - a szigetország első számú kereskedelmi partneréhez irányuló - kivitel 7,7 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államokba irányuló export 2,3 százalékkal, az európai kivitel 2,9 százalékkal csökkent októberben. A legnagyobb ázsiai részvénypiacon, Tokióban így a 225 válogatott részvény Nikkei indexe 0,32 százalékkal 8 348,27 pontra csökkent.

Az ázsiai, csendes-óceáni régió egészének teljesítményét - a tokiói tőzsde nélkül - mutató MSCI Asia Pacific Index 1,1 százalékos gyengülésben volt a tokiói záráskor. A hongkongi HSI index 1,24 százalékos mínuszban volt közép-európai idő szerint hétfő reggel, a sanghaji összetett mutató pedig 0,06 százalékos mínuszt mutatott. A szöuli Kospi 1,04 százalékkal gyengült hétfőn, a szingapúri STI 0,26 százalékos mínuszban volt a tokiói záráskor.