Többet adózhatnak a bankok, ha elmeszelik a végtörlesztést

Többet adózhatnak a bankok, ha elmeszelik a végtörlesztést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány a bankadó megemelésével teremtene elő új forrásokat akkor, ha a végtörlesztéssel kapcsolatos esetleges bírósági döntések folytán kénytelen lenne megfizetni a pénzintézeteket ért kárt - közölte a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Lázár János kedd reggel viszont azt mondta, az esetleges extra adók kivetésének lehetősége nem vonatkozna a végtörlesztés esetére.

A Reuters beszámolója alapján csak a bankszektorra vonatkozna az a most benyújtott javaslat, amely extra adók kivetését tenné lehetővé az Európai Bizottság vagy az Alkotmánybíróság kormány-intézkedéseket megtorpedózó döntései nyomán felmerülő kártérítések fedezésére.

A Reuters meg nem nevezett forrása legalábbis azt mondta, a javaslat kifejezetten a bankágazatra irányulna. Ennek viszont ellentmond Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének kedd reggel a Tv2 Mokka című műsorában elhangzott nyilatkozata, amely szerint a javaslat nem a végtörlesztés esetére vonatkozik.

©

Annyi biztos, hogy a kormány alkotmánymódosítással kívánja lehetővé tenni, hogy extra adót vethessen ki azoknak a váratlan kötelezettségeknek a megfizetésére, melyek az Alkotmánybíróság vagy az Európai Bíróság döntése miatt a költségvetést sújtanák. A vonatkozó passzust egy olyan törvényjavaslat keretében csempésznék be az Alkotmányba, amely a kommunizmus idején elkövetett bűnök jogkövetkezményeiről szól.

A gyakorlatban a javaslat azt jelenti, hogy ha az Európai Bíróság Magyarországot valamely általa már vitatott törvény miatt elmeszeli, akkor a parlament utólag ezen a címen hozzájárulást kérhet a bírság, jóvátétel vagy kártérítés megfizetésére; amennyiben más célok terhére ezek az összegek nemigen pótolhatók.