szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szándékai mögött az sejlik fel, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásával tulajdonképpen a 36 milliárd eurós jegybanki devizatartalékra akarja rátenni a kezét - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Békéscsabán.

Simor András jegybankelnök korábban határozottan állást foglalt az ellen, hogy egy "növekedési pumpába" tegyék ezt a pénzt - idézte fel Mesterházy. A politikus szerint egy ilyen lépés "egyértelműen bedöntené az országot."

Mesterházy Attila szerint sem formailag, sem tartalmilag nem értenek egyet az MNB és a PSZÁF összevonásával. A bizottsági tagoknak szerdán anélkül kellett volna vitatkozniuk a felvetésről, hogy megismerhették volna annak részleteit. Habár a Fidesz európai példákra hivatkozik, azt látni kell - folytatta -, hogy elsősorban az eurozóna tagállamaiban gyakorlat a hasonló megoldás, hiszen ott már korlátozottabbak a monetáris politika lehetőségei. Beszélt arról is, hogy sok helyen egy ilyen csúcsszervet a jegybankelnök irányít.

Mesterházy azt mondta, "értelmes vitát" lehetne arról folytatni, hogy egy összevont pénzügyi csúcsszervet a mostani jegybankelnök vezessen-e. Hozzátette azonban, hogy megítélésük szerint a mostani rendszer megfelelően működik. Elfogadhatatlannak tartja a jegybanktörvény módosítását is. Mint mondta, a monetáris tanács létszámának bővítése, a jegybankelnök és a PSZÁF vezetője mellé egy harmadik alelnök "beültetése" egyértelműen olyan elképzelések, amelyekkel a Fidesz a kormányzásának útjában álló fékek és egyensúlyok rendszerét igyekszik lebontani.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
©

Kitért arra is, hogy a piacok Magyarországba vetett bizalmát sem segítené egy ilyen lépés. "Semmilyen intézkedést nem tudunk támogatni, ami az MNB függetlenségét korlátozza, megkérdőjelezi vagy csak a lehetőségét veti föl ennek" - fogalmazott az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy a Magyar Hírlap szerint ismét lesz pénzügyminisztérium, amit Varga Mihály vezethet a jövőben - igaz, a hírt később "hírlapi kacsának" nevezte Matolcsy György.

Az MSZP elnöke szerint ezzel Orbán Viktor belátta tévedését, megfogadta korábbi tanácsukat és egy Matolcsy Györgynél kiegyensúlyozottabb politikust bíz meg. Mesterházy Attila egyben újfent a nemzetgazdasági miniszter távozását sürgette. A szocialisták véleménye az, hogy a 2012-es költségvetés csak "sebtapaszt kapott", a fő számok újratárgyalása nélkül további módosítások és újabb megszorítások válnak majd szükségessé - mondta a pártelnök.

A frakcióvezető elmondta, szakértői számításokra alapozva jövőre 0,5-1,5 százalék közötti gazdasági recessziót várnak, de pesszimista forgatókönyvek szerint a visszaesés 2,5 százalék is lehet.

Mesterházy Attila közölte azt is, hogy az MSZP hétfői frakcióülésére meghívták Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert is, akitől az IMF-fel folytatandó tárgyalások kapcsán "legalább annyi nyilvánosságot kérnek, mint amennyit a szocialista kormány az akkor ellenzékben lévő Fidesznek 2008-ban megadott."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?

Tavasszal érkezik Varga Juditék javaslata a nagy techcégek hazai szabályozásáról

Tavasszal érkezik Varga Juditék javaslata a nagy techcégek hazai szabályozásáról