Felesége miatt mondott le a svájci jegybankelnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azonnali hatállyal lemondott Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke hétfőn, mivel nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy nem volt tudomása felesége valutavásárlási szándékáról, emellett pedig meg akarja őrizni a központi bank hitelességét a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

Hildebrand felesége még a nyár folyamán mintegy félmillió dollárt vásárolt a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel, majd később - amikor megerősödött a dollár a beavatkozás hatására - nyereséggel eladta az összeget.

Az üggyel kapcsolatban felmerült a bennfentes kereskedelem gyanúja. A bankelnök azt állította, hogy nem követett el jogsértést, és ezt egy független auditori vizsgálat is alátámasztotta. Az SNB-t ideiglenesen az alelnök, Thomas Jordan vezeti majd, az új jegybankelnök személyéről a kormány dönt.

A svájci bankbotrány múlt héten tört ki, miután a Sarasin Bank kirúgta Reto Tarnutzer nevű alkalmazottját, aki a valutafelvásárlás ügyét kiszivárogtatta a bankelnök egyik politikai ellenfelének.

Hildebrandnak korábban esze ágában sem volt lemondani, s azt állította, hogy az ügylet után egy nappal szerzett tudomást felesége akciójáról. A svájci Die Weltwoche című hetilap ezzel szemben azt állította, hogy a jegybankelnök személyesen engedélyezte a lépést.

Hildebrandnak az SNB felügyelőbizottsága elnökével, Hansueli Raggenbassszal együtt meg kell jelennie a parlament gazdasági bizottsága előtt is. Ez azt vizsgálja majd, hogy szigorúbb szabályozásra van-e szüksége a jegybanknak a nagyobb átláthatóság érdekében, mivel az SNB belső etikai kódexe szerint Hildebrand nem követett el jogsértést. 

A bizottság előtt egyúttal a banktitok védelme is téma lesz majd, amelyet mind a kiszivárogtató, mind az adatokat a médiának átadó SVP jobboldali párt megsértett.

Tarnutzer egyébként elítélte és "könyörtelennek" nevezte az SVP módszerét. A férfi saját bevallása szerint mindössze az ügylet tisztázását, nem pedig az adatok nyilvánosságra hozatalát akarta elérni.