szerző:
Bogár Zsolt - Máriás Leonárd

Végtörlesztő dolgozóinak kamatmentes munkáltatói kölcsönt ad a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) - derül ki a kormány honlapjára felkerült dokumentumból. Aki kap pénzt, több százezer forintot nyerhet, az állam pedig ugyanennyit veszíthet egy-egy ügyleten. Kérdéseinkre, hogy honnan lesz erre pénz és kinek adnak belőle, a tárca nem válaszolt.

A kormány csak pénteken dönt a közszférában dolgozók végtörlesztésének támogatásáról, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) viszont házon belül megoldja végtörlesztő dolgozóinak megsegítését - derül ki a kormány portálján olvasható dokumentumból.

A devizahiteles dolgozóknak nyújtható munkáltatói kölcsönről szóló szabályzat szerint a minisztérium végtörlesztő munkavállalói a lakásalapból kamatmentes kölcsönt kaphatnak.

Réthelyi miniszter. A minisztérium tárcájából
©

Honnan lesz pénz?

Azt nem lehet tudni, hogy az idén a végtörlesztés miatt feltehetően megnövekedett igényekre lesz-e pluszforrás, és ha igen, honnan. A költekezés mindenesetre különös, tekintve, hogy a tárcától és a hozzá tartozó intézményektől több mint 900 dolgozót kell elbocsátani, hogy a kormány ne lőjön túl az idei hiánycélon.

A Nefmi tavaly márciusban hozta létre a lakásalapot azzal a céllal, hogy segítse dolgozóit lakáshoz jutni, illetve javítsa lakáskörülményeiket. Az erről szóló szabályzatban azonban a minisztérium kifejezetten tiltotta, hogy a kölcsönt lakáscélú kölcsön kiváltására használják.

A lakásalap a támogatott kölcsönöket eredetileg a minisztériumi költségvetés erre a célra elkülönített keretéből, kamatbevételekből, a tárca eseti támogatásaiból, valamint az előző évi maradványból állta. Utóbbi lényegében olyan el nem költött pénz, ami a tárcának megmaradt az előző évre kapott előirányzatból (ez jelentős összeg, 2010-ben az egész költségvetésben 628 milliárd forint maradt 2011-re). A minisztérium tavalyi szabályzata úgy szólt, hogy a tárcának a felhasználható keretről február 15-ig döntenie kell.

Nefmi: még nem jött válasz

A Nefminél tegnap délután arról érdeklődtünk, hogy hányan nyújtottak be kérvényt támogatásra a végtörlesztésükhöz, közülük hányan voltak a legalább főosztályvezetői címmel rendelkezők. Kíváncsiak voltunk, hogy mekkora és honnan származó bevétellel gazdálkodhat a Nefmi lakásalapja, mikor várható döntés a támogatások megítéléséről, és hogy az előzetes számítások alapján elég lesz-e az alapban lévő pénz, vagy hogy hányan kaphatnak támogatást. A megjelenésig a tárca nem reagált a kérdéseinkre.

Ingyenebéd csak keveseknek

A lakásalap szabályzata értelmében lakásvásárlásra legfeljebb kétmillió forint adható. (Ha az igénylő házastársa is a minisztériumban dolgozik, akkor hárommillió.) A maximális hitelösszeget elvileg 10 év alatt kell visszafizetni, miután a szabályzat szerint 200 ezer forint kölcsönt egy év alatt kell visszafizetni, és minden további 200 ezer forint után egy év plusz futamidő jár.

A kölcsön ilyen hosszú lejárat mellett is kamatmentes – hasonlóra for profit, nem közpénzből gazdálkodó vállalkozás esetében nem ismerünk példát. Ha az idei ötszázalékosra várt inflációt követően csak a jegybanki inflációs célt vesszük figyelembe, akkor egy kétmilliós kölcsönt kapott dolgozó - feltéve, hogy évente 200 ezer forinttal törleszti a hitelét - tíz év alatt közel négyszázezer forintot nyerhet a pénzromlással. Másképpen, az állam ennyit veszít egy kölcsönön.

Hozzá kell tenni, az új kölcsönszabályzat szerint a kölcsönt a folyósító bankkal kötött szerződésben meghatározott részletekben kell visszafizetni, vagyis alakulhat úgy, hogy rövidebb idő alatt kell törleszteni a hitelt.

Kinek osztják?

Az egyáltalán nem biztos, hogy a tárca tartja magát a lakásalapról szóló szabályzatban meghatározott kettő vagy hárommillió forintos plafonhoz. Az újabb szabályzatban ugyanis már nincs felső határ, csak annyi, hogy a kölcsön összegére egy öttagú, a minisztérium dolgozóiból felálló eseti bizottság, valamint két helyettes államtitkár tesz javaslatot a közigazgatási államtitkárnak, és végül Réthelyi Miklós dönt róla.

A hitel megítélése az új szabály alapján ráadásul jóval szűkebb körben dőlhet el, mint azt a lakásalapról szóló szabályok előírják. Eredetileg egy tízfős lakásbizottság döntött a kérelmekről, melynek tagja volt a hat helyettes államtitkár, három minisztériumi főosztályvezető, valamint két szakszervezeti képviselő a személyügyi főosztályvezető elnökletével.

Ez bőven alkalmat teremthet arra, hogy a kölcsönöket „bizalmi” alapon ossza ki a tárca vezetése. Ezt sugallja az az új szabály is, mely szerint az, hogy egy dolgozó minden feltételnek megfelel, nem garantálja még, hogy meg is kapja a kölcsönt.

Csak gyermekeseknek jár

Elvileg egy sor feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a tárca dolgozói megkapják a pénzt. Munkáltatói kölcsönt a törvény szerint csak az a köztisztviselő kaphat, aki gyermeket tart el.

Mit ír a törvény?
A köztisztviselők végtörlesztéséről tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás (A köztisztviselők jogállásáról 49/P. §) lehetővé tette, hogy a közszféra dolgozói visszafizetendő kölcsönt kapjanak. A kamatmentesség nem szerepel a jogszabályban, így ez a Nefmi saját „leleményének” tekinthető.

 

A kölcsön összege az eltartott (16 év alatti vagy 16-25 év közötti iskolába járó, illetve egészségkárosodott) gyermekek számától függ: egy gyermek esetén legfeljebb 6 millió forint, két gyermek esetén legfeljebb 8 millió forint, három gyermek esetén legfeljebb 10 millió forint, minden további gyermek után legfeljebb további 1 millió forint nyújtható. A jogszabály a vér szerinti gyermek mellett vonatkozik az örökbe fogadott, a mostoha és a gyámság alá vett gyermekre is.

A lakásalapról szóló szabályzat még legalább egyéves munkaviszonyt követelt meg, az újban az a feltétel, hogy a kölcsönért folyamodó dolgozónak tavaly december elseje előtt kellett munkába állnia a minisztériumban. A hitelre a tárca jelzálogjogot jegyeztet be vagy készfizető kezes bevonását kérheti.

A felmentési vagy lemondási idejüket töltő dolgozók nem kaphatnak kölcsönt, mint ahogyan a fegyelmi eljárás alatt állók sem – olvasható a tárca dokumentumában. A dolgozónak igazolnia kell, hogy a deviza-jelzáloghitellel terhelt ingatlanban lakik, legalább 50 százalékos tulajdonos, de más ingatlanban nincs 50 százaléknál nagyobb tulajdona. Ha a közalkalmazottnak már nincs ideje benyújtani a szükséges igazolásokat, írásban kell nyilatkoznia arról, hogy megfelel a feltételeknek.

Kifutnak az időből

A legfrissebb értesülések szerint körülbelül 70 ezer állami alkalmazott jelezte végtörlesztési igényét december végéig. A közszolgák összesen 635 milliárd forintnyi devizahitelt törlesztenének január 30-ig, ami 190 milliárd forintos veszteséget okozna a bankoknak.

Valószínű azonban, hogy azok a közalkalmazottak elkéstek a végtörlesztéssel, akik a kormányzat segítségére várva nem indították el a kiváltó hitelkérelmet. Ugyanis már egyetlen bank sem nyújt forinthitelt a végtörlesztéshez, de ha nyújtana is, a hitelszerződést már nem lehetne megkötni január 30-ig, a végtörlesztéshez szükséges fedezet igazolásának határidejéig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt az ember, aki segített kitalálni a vonalkódot

Meghalt az ember, aki segített kitalálni a vonalkódot

Ezt ne tegyük, ha a hozzátartozónk depressziós

Ezt ne tegyük, ha a hozzátartozónk depressziós

Radar360: Szabad színházakért tüntettek, ellenzéki városok szövetkeztek

Radar360: Szabad színházakért tüntettek, ellenzéki városok szövetkeztek

Arcfelismerő szoftverrel igazoltathatnak a magyar rendőrök?

Arcfelismerő szoftverrel igazoltathatnak a magyar rendőrök?

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Putyin szerint politikai megfontolásból tiltották el Oroszországot több világversenyről

Putyin szerint politikai megfontolásból tiltották el Oroszországot több világversenyről