Csehország 1,5 milliárd eurót ad az IMF hitelezéséhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csehország a tervezett 3,5 milliárd eurónál kisebb összeggel, 1,5 milliárd euróval járul hozzá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezéséhez az uniós adósságválság megoldását célzó erőfeszítések részeként - döntött a kormány szerdai ülésén két vezető kormányzati illetékes közlése szerint.

Az Európai Unió december 9-i csúcstalálkozóján született megállapodás arról, hogy az uniós tagállamok központi bankjai 200 milliárd eurót nyújtanának az IMF-nek, amely az adóssággondokkal küszködő országokat támogatná az összegből.  

A 200 milliárdból 150 milliárd eurót az euróövezeti országok adnának össze, a fennmaradó 50 milliárd eurót pedig azok az övezeten kívüliek, amelyek nem részesülnek IMF-támogatásban, így Csehországon kívül Svédország, Lengyelország, Nagy-Britannia és Dánia.   

A csökkentett hozzájárulásról szóló döntés nem okozott meglepetést, Petr Necas cseh miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy egyeztetni akar az összeg mérsékléséről.  

A cseh hírportált kedden pedig már arról számolt be, hogy Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter javaslatot tett a hozzájárulás csökkentésére, másfél milliárd euróról beszélt. Az eredeti, 3,5 milliárd eurós hányad Csehország devizatartalékának mintegy 11 százaléka.