Újabb csapás érheti a magyar gazdaságot elemzők szerint

Újabb csapás érheti a magyar gazdaságot elemzők szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Komoly növekedési kockázatokkal járhat Közép-Kelet-Európa nettó olajimportőr gazdaságaiban a nyersolajárak jelenlegi kiugrása - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a legérzékenyebb térségi gazdaságok között vannak a balti államok, valamint Ukrajna és Magyarország.

Az egyik vezető citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics befektetők számára pénteken összeállított régiós áttekintése felidézi, hogy október eleje óta a hordónkénti olajár 25 dollárral - hozzávetőleg 20 százalékkal - emelkedett.

A ház közgazdászai kimutatják, hogy a közép-kelet-európai térségen belül Ukrajnában és a balti köztársaságokban a legmagasabb - 4-5 százalék - az éves hazai össztermékhez (GDP) mért nettó olajimport-érték, utánuk Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország következik, 2-3 százalékos GDP-arányos olajimport-számlával.

A Capital Economics elemzői szerint az olajár-emelkedés okozta növekedési kockázatokat erősíti, hogy a térségi gazdaságok kibocsátása erősen olajintenzív, vagyis viszonylag nagy mennyiségű olajra van szükségük adott GDP-érték megtermeléséhez. Ukrajna és a balti államok például az EU-átlagnál 2-3-szor több olajat igényelnek egységnyi GDP-érték előállításához.