Hongkongban is érzik a válságot, kevesebb a milliomos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az előző évekhez képest csökkent tavaly a hongkongi milliomosok száma, arányuk azonban még mindig a felnőtt lakosság tizedét teszi ki. Elsősorban a befektetői piacok bizonytalansága és a tőzsdei veszteségek miatt vannak kevesebben a csúcsgazdagok.

Az amerikai Citibanknak a hongkongi fogyasztók vagyonát vizsgáló jelentéséből kiderül: 558 ezerről 527 ezerre olvadt azoknak a helyieknek a száma, akik - az ingatlantulajdont nem számítva - legalább egymillió hongkongi dollár (28 millió forint) értékű likvid eszközökkel rendelkeznek.

A különleges igazgatású kínai város az elmúlt években az egyik olyan hely volt a világon, ahol a legtöbb milliomos él. Az átlagos vagyon is jóval az egymilliós küszöb felett alakul, a 2010-es 9,8 millió után 2011-ben 9,3 millió hongkongi dollárt (260 millió forintot) tett ki. A vagyonok nagy része részvény-, illetve ingatlanpiaci befektetésből származik.

A jelentés a hongkongi milliomosok "mindennapjaiba" is bepillantást enged. Kiderül például, hogy a legtehetősebbek ötöde nyugdíjas, ötöde háziasszony, ötöde pedig vezérigazgató - ennél kisebb arányban vannak köztük üzlettulajdonosok és szakemberek.