60 forintba is kerülhet a tojás húsvétkor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Húsvétig még pár forinttal tovább is drágulhat a tojás a Baromfi Terméktanács elnöke szerint. Csak nyáron várható az ár mérséklődése.

Szakértők szerint még nincs vége a már most is ötven forintos tojás drágulásának. A Baromfi Terméktanács elnöke az InfoRádiónak azt mondta: húsvétig még emelkedhet a tojás ára pár forinttal, mások azt mondják akár 60 forintba is kerülhet darabja az ünnep környékén. 

A terméktanács elnöke szerint az étkezési tojás drágulása elsősorban az uniós állatjóléti intézkedéseknek köszönhető. Január elsejétől ugyanis betiltották a hagyományos tojótyúkketreceket, az irányelv szerint a tyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben, vagy pedig alternatív rendszerekben tarthatók. Ez tyúkonként ötezer forintos beruházást jelentett az állattartóknak.

Bárány László szerint többek között a kötelező ketreccserék miatt kevesebb és drágább a tojás. "Az erőltetett ketreccserék következményeit nyögi Európa, ki kellett dobni a régi típusú ketreceket, tojáshiány van, ez az ármozdulás oka" - magyarázta.

A drágulás oka még - és nemcsak a tojásnál, hanem a baromfihús termékeknél is - általában a megemelkedett munkabér, az üzemanyagárak és a takarmányárak. Bárány László szerint a viszonylag magas tojásár a nyári hónapokig kitarthat. A terméktanács elnöke azt mondta: ha csökken is a tojás ára, a nyári hónapokban a 20 forint körüli ár nem jön vissza.