szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU dán elnöksége 2012 első felében el akarja fogadtatni az új Energiahatékonysági Irányelvet (EI), amely jelentős változásokat hozhat a magyar gazdaság számára is.

A tervezet egyik fontos javaslata, hogy kötelezővé tenné a középületekévi három százalékának energetikai felújítását, amivel hatszorosára nőhetne a középület-felújítások volumene Magyarországon. A másik kulcselem az úgynevezett „szolgáltatói energiahatékonysági kötelezettség”, amely alapján az energiaszolgáltatók évente másfél százalékos fogyasztás-csökkenést lennének kötelesek elérni ügyfeleik körében, elsősorban az energiahatékonysági beruházások támogatásával. Ez jelentősen megnövelné az energiahatékonysági beruházások forrásait.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEhI) levélben fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, arra biztatva a minisztériumot, hogy Brüsszelben aktívan támogassákaz irányelv-tervezetet. Bart István az intézet igazgatója az EI célja, hogy egyszerre csökkentse az üvegházgáz-kibocsátásokat, enyhítse Európa energiafüggőségét és fellendítse a gazdaságot. Szerinte ezt a lehetőséget Magyarország egyértelműen képes lehet kiaknázni - feltéve, hogy sikerül elfogadtatni az irányelvet a tagállamokkal.

A három százalékos éves középület-felújítási ráta évente kb. 3500 középület megújítását jelentené, ami komoly előrelépés lenne gazdasági, költségvetési és környezetvédelmi szempontból is. A MEhI álláspontja szerint ezek a beruházások több ezernyi nem-exportálható munkahelyet hoznának létre.

Az évi másfél százalékos energiaszolgáltatói hatékonysági kötelezettség még erősebb katalizátor lehetne; nagyobb mértékben ösztönözné az energiahatékonysági beruházásokat a lakosság körében is. S mivel a gáz- és áramszolgáltatók feladatává válna annak kikényszerítése, hogy a fogyasztóik kevesebbet fogyasszanak, megkeresik majd a megtakarítási lehetőségeket, sőt, támogatni is fogják ezeket a beruházásokat.

- Efféle kötelezettséget több országban is az energiaszolgáltatókra rótt az állam, Nagy-Britanniában, de Olaszországban, Franciaországban és Lengyelországban is ez történt. Meg az, hogy kis ráfordítással, állami források nélkül is képes volt elindulni az energiamegtakarítási folyamat - mondta Bart István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Hivatalos: 525 lóerővel itt a V8-as új Land Rover Defender

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya