Matolcsyt és Vargát kérdezik a devizatartalékok elköltéséről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Írásbeli kérdéssel fordult az LMP Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez és Varga Mihály IMF-főtárgyalóhoz, arra kérve őket, hogy nyilatkozzanak, mi a kormány álláspontja a magyarországi devizatartalékok optimális szintjéről és szándékában áll-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezelésében lévő devizatartalékokat felhasználni.

"A devizatartalékoknak fontos szerepük van egy ország pénzügyi stabilitása szempontjából, ugyanakkor tudjuk, hogy éppen ezek ellenőrzése feletti huzakodás is okozza az IMF-hiteltárgyalások csúszását. Ez havi 8-10 milliárd forint pluszkiadást jelent, amit a magyar állampolgárok fizetnek meg" - írta közleményében Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.

Szerinte úgy tűnik, a kabinet még mindig nem hajlandó elvetni "a kormányfő által decemberben felvetett gondolatot, hogy elköltse a 35,5 milliárd eurós devizatartalék egy részét".

Az LMP a miniszterek mellett az MNB, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökéhez is kérdéssel fordul, arra kérve őket, hogy tisztázzák a magyarországi devizatartalékok megfelelő szintjét, valamint az azok feletti rendelkezés és kezelésük nemzetközileg elfogadott szabályait.