2013-tól a szlovák bankadó lesz a legdurvább az EU-ban

2013-tól a szlovák bankadó lesz a legdurvább az EU-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unióban Szlovákiában lesz a legmagasabb a bankszektor adóterhelése 2013-tól – erre figyelmeztetett a szlovák bankszövetség pénteken.

A szlovák bankok adóterhei hatszor lesznek magasabbak, mint az uniós átlag, huszonkétszeresen haladják meg a Németországban és huszonkilencszeresen a Franciaországban működő bankokra kirótt terheket - állítja Marcel Laznia, a bankszövetség elemzője a szervezet honlapján pénteken közétett írásában.

Szlovákiában tavaly, a Radicová kormány idején hagyták jóvá a bankadó bevezetését. A januárban bevezetett bankadó mértéke most 0,4 százalék.

Robert Fico kormányfő még májusban bejelentette: kabinetje ez évre vonatkozóan további különadót vezet be a bankokra, illetve a kormány konszolidációs csomagjának keretén belül szeptembertől megváltoztatja a 0,4 százalékos bankadó kivetési alapját. A banki különadóból 50 millió euró bevételre számít a kormány idén, a bankadó pedig - annak megemelését követően - az eddigi bevétel majdnem kétszeresét, évi 200 millió eurót hozhat az államkasszába.

A bankszövetség szerint a bankok adóterheinek emelése több negatívummal is jár. Ezek egyike, hogy nő annak a veszélye, hogy a bankok korlátozni lesznek kénytelenek hitelkihelyezéseiket. Az elemző szerint a bankszektor átlagos adóterhelésének mértéke az Európai Unió országai közül csak Szlovákiában és Magyarországon haladják meg jelentős mértékben az EU-s átlagot. Megállapítja: Szlovákia helyzete e tekintetben tovább romlik majd, ha Magyarország a jövő évtől változtat a bankadón.