VG: újabb nyugdíjpénztárak tűnhetnek el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint tovább csökkenhet a pénztárak száma, erről a Világgazdaság csütörtöki számában nyilatkozott.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint a kasszák helyzete nem könnyű, csökkenhet még a piaci szereplők száma – írta csütörtöki számában a Világgazdaság.

Lehoczky László a lapnak adott interjúban a magánnyugdíjpénztárak sorsát firtató kérdésre azt mondta: "2010-ben még 18 pénztár volt, ma már a számuk 8-ra apadt, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a végső állapot. Bár konkrét bejelentésekről nem tudok, a logika azt mondja, hogy további összeolvadásokra vagy megszűnésekre lehet számítani".

Nem könnyű a helyzetük, egyik oldalról még mindig jelentős vagyont kezelnek, jelentős a taglétszámuk, a működésük finanszírozása viszont problémás – tette hozzá. A szakember úgy véli, a magánnyugdíjpénztárak elég bonyolultan működnek, a választható portfóliós rendszer sokba kerül akkor is, ha nem érkezik befizetés. A pénztárak most a saját alapszabályukban definiálhatják, mennyi a kötelező minimális tagdíj, többen a működésük finanszírozásához az eddig felhalmozott tartalékot használják fel, és vannak olyanok is, amelyek adományt is kértek a tagságtól – jelentette ki.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban elmondta, hogy a 2008-as válság óta az önkéntes pénztáraknál csökken a taglétszám, és visszaestek a befizetések. Ennek szerinte a hozamok miatti csalódottság mellett az oka az is, hogy nehezedett az emberek anyagi helyzete, és ha választhatnak a munkáltatói juttatások közül, akkor inkább az azonnal felhasználható elemeket kérik. "Remélem, ha felpörög a gazdaság, erősödik majd a nyugdíjcélú öngondoskodás szerepe is, hiszen az a szükséglet, hogy a nyugdíjat ki kell majd egészíteni, nem szűnt meg, sőt talán még erősödött is" – hangsúlyozta a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.