A kormány nem kegyelmez meg a húsipari cégeknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kapuvári és a gyulai húsüzemben sem akar tulajdonrészt vásárolni a kormány - erősítette meg korábbi állsápontját Budai Gyula a Kossuth Rádióban.

A kapuvári és a gyulai húsüzem szerencsétlen gazdasági környezetben, sok elhibázott szakmai döntés után került kritikus helyzetbe, az állam mozgástere viszont szűk ahhoz, hogy segíteni tudjon ezeknek a cégeknek – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Elmondása szerint a fejlesztésre kapott hiteleket az érintett cégek felélték.

A kormány arra a következtetésre jutott – mondta az államtitkár –, hogy az említett húsüzemekben dolgozó, összesen körülbelül nyolcszáz munkahelyet szeretnék megtartani. A folyamatos egyeztetéseknek és tárgyalásoknak is ez a célja – hangsúlyozta.

A két húsüzemet a kormány már korábban kiemelt stratégiai jelentőségű vállalattá nyilvánította, ami egy csődeljárás esetén fokozott védelmet jelentene számukra.

A kormány ugyanakkor azt is megerősítette, hogy tulajdonrész-vásárlással nem tud segíteni sem a kapuvári, sem a gyulai húskombináton.