szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kizárták az Areva francia energetikai társaságot a dél-csehországi temelíni atomerőmű bővítésére kiírt pályázatból - közölte szombaton a Cseh Energetikai Művek (CEZ), amely az erőmű tulajdonosa.

A CEZ szerint az Areva nem teljesítette a megkövetelt feltételeket, ezért az atomerőmű 3. és 4. energiablokkjának építésére kiírt pályázat végső szakaszában nem vehet részt. A Csehországban az évszázad üzletének minősített megrendelésért már csak az amerikai Westinghouse társaság és a MIR-1200 orosz-cseh konzorcium maradt versenyben.

"A törvény által előírt feltételeken kívül a francia Areva több más kritériumot sem teljesített. A szabályok szerint ezért ki kellett zárnunk a további versenyből" - magyarázta a döntést Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője. A konkrét okok egyelőre nem ismeretesek. Az Areva azonnal bejelentette, hogy tiltakozik, és megóvja a CEZ döntését.

"Meggyőződésünk, hogy nagyon versenyképes ajánlatot nyújtottunk be, és továbbra is elkötelezettek vagyunk Temelín bővítése iránt" - mondta újságíróknak Sandra Zouzalová, az Areva képviselője.

A CEZ 2009 augusztusában írt ki nyilvános pályázatot a temelíni atomerőmű 3. és 4. energiablokkjának megépítésére. Az utolsó előtti szakaszba az a három ajánlat jutott, amelyeket a Westinghouse, az Areva és a MIR-1200 nyújtott be. A CEZ-nek most egy éve van arra, hogy a két versenyben maradt ajánlat közül kiválassza a neki leginkább megfelelőt. A szerződések aláírását 2013 végére tervezik. Minden pályázó azt ígérte, hogy a cseh cégek részvétele több mint 70 százalékos lesz a több mint 200 milliárd korona értékű projekt megvalósításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari