Eladósodtak a szlovákok, tízszer nagyobb a hitelállomány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákiában tíz év alatt a tízszeresére nőt a lakosság hitelállománya, amely tavaly év végére elérte a 16,352 milliárd eurót – derül ki egy friss kutatásból.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) aktuális adatain alapuló elemzésből kiderül, hogy Szlovákiában tavaly év végén egy lakosra átlagosan 6130 euró - kereskedelmi bankoktól felvett - hitel jutott, ez tízszerese a 2001-es adatnak.

Az egy főre jutó lakossági hitelállomány átlagos összege, megyék szerinti lebontásban Pozsony megyében volt a legnagyobb, elérte a 20 780 eurót. A Pozsony megyében élők által felvett lakossági hitelek értéke (7,025 milliárd euró) az összes lakossági hitel 43 százalékát tette ki. Az elmúlt tíz évben ugyanakkor éppen ebben a megyében volt a leglassabb a lakossági hitelállomány növekedésének üteme, ötszörös.

Az egy főre jutó lakossági hitelállomány átlagos összege az eperjesi megyében volt a legalacsonyabb, 2939 eurót tett ki. Ebben a megyében volt a legalacsonyabb a lakosság hitelállományának összege abszolút értékben (1,136 milliárd euró) valamint százalékosan (a lakossági hitelállomány teljes összegének 7 százaléka) is.

Érdekesség, hogy a lakossági hitelállomány leggyorsabb ütemű növekedését Nyitra megyében mutatták ki, ott, ahol Szlovákiában a legmagasabb a magyarság az összlakossághoz viszonyított aránya. Itt tíz év alatt nyolcvanhétszeresére emelkedett a lakosság hitelállománya.