Így kötik be a pénztárgépeket a NAV-hoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pénztárgépek adóhatósághoz való bekötésétől 95 milliárd forintos bevételt vár az állam. A módosító javaslatból kiderül, hogy 2013. április elsejére várható a bevezetés időpontja, a technikai megvalósításról és az intézkedés eredményéről szakértőket kérdezett a Portfolio.hu.

Az biztos, hogy az online adatszolgáltatásra csak a gépi úton nyugtát adó kereskedők lesznek kötelezhetőek, de a folyamat részletes szabályairól még nem nyilatkozott sem az adóhatóság, sem az állam. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy működhet az elképzelés, a kérdés, hogy hogyan.

A legvalószínűbb az elektronikus naplók pénztárgépbe integrálása. Ez azt jelenti, hogy a nyugtára nyomtatott adatok digitálisan rögzülnek a pénztárgépek naplójában, és ezek az adatok állnak majd az adóhatóság rendelkezésére. A modul az elektronikus naplót 24 óránként digitális aláírással látja el, és lezárja az állományt, és elküldi a központi adatfeldolgozó címére. Ez az adatátvitel valószínűleg vezeték nélküli hálózaton valósulhat meg, ami olcsóbb mind beruházás, mind üzemeltetés szempontjából, mint vezetékes társa. Az elavult pénztárgépeket le kell majd cserélni a rendszer kiépítéséhez, ez 40-50 ezer forintos terhet jelent majd a vállalkozásoknak.

Az eltitkolt bevételek csökkenését hozhatja az új rendszer, de azok a tételek, amelyeket nem ütnek be a pénztárgépbe, továbbra sem kerülnek majd az adóellenőrök látókörébe, hiszen nem válnak digitálissá. Más eddigi csalási módokat viszont kizár majd a pénztárgépek NAV-hoz való bekötése. A rendszer másik pozitívuma, hogy a folyamatos adatrögzítésnek köszönhetően, nagyobb biztonsággal lehet majd megbecsülni a jövőre vonatkozó adóbevételek mértékét, így pontosabbá válnak a makrogazdasági előrejelzések.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára jó döntésnek tartja a rendszer bevezetését, de felhívja a figyelmet a kivitelezés költségeire, és azokra a kisvállalkozásokra, akiknek a pénztárgépek lecserélése nagy terhet jelenthet. Szerinte ezek a vállalkozások állami támogatásban részesülhetnének.