Így lehet szuperbiztos PIN-kódot gyártani

Így lehet szuperbiztos PIN-kódot gyártani

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte sokkola a kártyabirtokosokat a hír, hogy hárommillió PIN-kód elemzéséből ki lehet deríteni, melyek a leggyakoribb kódok. Minden tizedik négyszámjegyű kódsor az 1234 számokból áll. Tanácsok, hogyan is válasszuk meg PIN-kódunkat.

A korábban már hackerek által nyilvánosságra hozott mintegy 3,4 millió kódsort elemezve állította össze a legkedveltebb és a legkevésbé használt négy számjegyből álló PIN-kódok listáját a Data Genetics szervezet. Az így kapott adatok szerint használatba vett kódok negyedét a 20 leggyakoribb PIN-kódsor alkotja - írja a Pénzkérdés blog. A legjobban elterjedt 426 kóddal az emberek felének bankszámlájához lehetne hozzáférni. A listán az első helyeken szerepel az 1234, 1111, 0000, 1212 és a 7777 számkombináció.

A szervezet a 20 legnépszerűbb mellett a 20 legnépszerűtlenebb kódot is közzétette. Arra ugyanakkor érdemes vigyázni, hogy nehogy átváltsunk most hirtelen egy népszerűtlen kódra, mivel a hackerek is olvassák az elemzéseket, így ők is értesülnek az eddig viszonylag népszerűtlennek számító kódokról, melyek hirtelen népszerűvé válhatnak. A legjobb az, ha a listán szereplő kódok közül a 20 legnépszerűbbet és legnépszerűtlenebbet mindenképpen elfeletjük, és választunk egy köztes kódot.

Érdemes meghagyni a banktól érkezett véletlenszerűen generált kódot is. A születési évünk PIN-kódként történő megadásával ugyanakkor már vigyáznunk kell, mivel ha bankkártyánkkal együtt ellopják igazolványainkat is, akkor már egyszerűbb lehet a csalók helyzete. Születési idő kapcsán érdemes házastárs, vagy gyermek születési évét használni. Azt azonban nem szabad elfelejtünk, hogy a bonyolultabb PIN-kód csak bankszámlánk biztonságba helyezésének első lépése, óvakodnunk kell az esetleg az ATM-ekre szerelt kártyaolvasóktól, kameráktól is.

A teljes bejegyzést itt olvashatják!