szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor kormányfő idei évre tervezett pekingi útját megelőzően vasúti fejlesztésekre vonatkozó konkrét terveket nyújt majd be a kormányzat a Kína által Magyarországnak felajánlott egymilliárd eurós, illetve a kelet-közép-európai térség számára elkülönített 10 milliárd dolláros hitel felhasználására - mondta Szijjártó Péter, Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában.

Konkrét beruházási tervek is szerepelnek a kormányfő tervezett pekingi útjának témái között - derült ki Szijjártó Péter VG-nek adott interjújából. "Március végén várható, hogy feláll az új pekingi kormány, azt követően tudunk egyeztetni a kormányfői látogatás időpontjáról" - mondta a lapnak az államtitkár.

Szijjártó szerint két fontos kérdésben, egyrészt a Kínai Fejlesztési Bank által rendelkezésre bocsátott, a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) lehívható egymilliárd eurós hitelkeret, valamint a közép-európai térség számára létrehozott 10 milliárd dolláros kínai fejlesztési hitel ügyében szeretne a kormány megállapodásokat elérni.

"Az egymilliárd eurós MFB-nél lévő hitelkeret felhasználása terén olyan fejlesztési terveket mérlegelünk, amelyek meg tudnák szüntetni azt a versenyhátrányunkat, amely vasúthálózatunk fővároscentrikusságából fakad, és amely miatt 4-5 napba telik, míg egy tehervonat átjut az országon. Ezt az időt egy napra kell csökkenteni" - mondta Szijjártó.

A tízmilliárd dolláros, az egész régióra vonatkozó kínai fejlesztési forrással kapcsolatban az államtitkár azt mondta, hogy miután annál a forrásnál Kína alapvetően határon átnyúló közép-kelet-európai fejlesztéseket támogatna, felmerült, hogy Szerbiával közösen pályázzon Magyarország a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítésére.

"Célunk, hogy jelentősen rövidüljön a menetidő a jelenlegi mintegy 8 óráról. A magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság társelnökeként már decemberben tárgyaltam erről a kérdésről a szerb kollégámmal, február végén pedig Belgrádba látogatok, ahol folytathatjuk a projekt előkészítését. A jelenlegi számítások szerint a beruházás 2-4 milliárd dollárba kerülhet" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vajon Peking a hitelért cserébe elvárná-e, hogy kínai cégek kapjanak megrendelést a beruházással összefüggésben, Szijjártó azt válaszolta, hogy a hitel feltételeiről még nem tárgyaltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!