Trükköznek a gázzal a szolgáltatók?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fura fotókat tett közzé egy gáztűzhelyről egy kelet-magyarországi fogyasztó. A képeken a megszokott kék helyett sárgás lánggal ég a gáz. Egyes fogyasztók egyből trükközésre gyanakodtak, de a gáz hígítása, bár nem lehetetlen, gyakorlatilag értelmetlen.

Fura fotókat tett közzé egy gáztűzhelyről egy kelet-magyarországi fogyasztó. A képeken a megszokott kék helyett sárgás lánggal ég a gáz, és fogyasztók arra is panaszkodtak, hogy nem megfelelő a gáz fűtőértéke - írja a penzcentrum.hu. A jelenség kapcsán sokan egyből trükközésre gyanakodtak.

A Tigáz Zrt. a lapnak eljuttatott közleményében kifejtette, hogy több oka lehet az elszíneződésnek. A sárgás elszíneződést vélhetően a gáz-levegő keverékben lévő szilárd szemcsék izzása - por, esetleg egyéb nem, vagy rosszul égő anyag - okozza. Az idős gázelosztó vezetékekben lehet leülepedett por, amely a téli, azaz nagyobb gázfogyasztáskor fellépő gázáramlási sebesség-növekedés következtében felkavarodik és bekerülhet a lakáson belüli gázcsövekbe illetve gázégőkbe is.

A napi.hu cikke szerint a szolgáltatók legfeljebb a csövekben uralkodó nyomási vizsonyokat tudják módosítani, hígításra, más anyagok rendszerbe táplálására nincs módjuk. Az ezt lehetővé tevő technológia, illetve a potenciálisan felhasználható gázok alkalmazása ugyanis rendkívül megemelné a költségeket - vagyis semmi értelme nem lenne ennek a műveletnek. A fűtőérték azonban valóban eltérhet az ország egyes pontjain, ami a hazai és az orosz gáz eltérő minőségéből adódik, de a különbség minimális (ez a számlán is szerepel). Az FGSZ Zrt. a szállítórendszerbe átadott földgáz minőségét folyamatosan (7 percenként) méri - napi és havi átlagot számol, és bizonylatol. A trükközésre emellett a szolgáltatás biztonságának fenntartása miatt sincs lehetőség.